Dánská kuchyně připadá mnoha lidem exotická. Při bližším zkoumání se však ukáže, že se skládá z jednoduchých pokrmů, které lze snadno připravit doma. Základem jsou masité pokrmy, na které Dánové kladou největší důraz. Nejde jen o to připravit řízky nebo pečeně, ale vybrat správné jatečně upravené maso. V České republice je to často speciální maso, například vepřová panenka s kůží.
Dánové vědí, jak připravit šťavnatou vepřovou panenku v troubě.
Kůže je na pokrmu flaskesteg nejdůležitější. To ale neznamená, že byste ji měli nutně jíst, i když v pečené podobě je křupavá a příjemně slaná. Nicméně i když vás neláká ji sníst, nevzdávejte se tohoto kousku masa. Při přípravě dánské sekané hraje klíčovou roli. Zabraňuje vysychání masa, zabraňuje ztrátám vody, postupně maso promašťuje a zajišťuje rovnoměrnou teplotu během pečení.
Jak se připravuje maso na flambování?
Dánové nejčastěji volí vepřovou panenku s kůží, ale můžete upéct i jiné části vepřového masa, například krkovici, kýtu nebo bůček. Než maso vložíte do trouby, je třeba ho řádně připravit. Především musí mít pokojovou teplotu. Vyndejte je z lednice a důkladně je omyjte.
Pokud jste si vybrali vepřovou panenku s kůží, je třeba ji důkladně omýt. To lze provést i pomocí kuchyňského drátku. Během čištění zalijte kůži vroucí vodou. Poté ji v odstupech 3-4 cm nařízněte do hloubky asi 5 cm.
Jak Dánové podávají pečené maso?
V Dánsku je flaskesteg běžným pokrmem k večeři. Pečeně se obvykle přelévá omáčkou z tuku rozpuštěného při pečení. Kromě toho se podává dušené červené zelí a brambory pečené v karamelu.
Recept na vepřovou panenku na dánský způsob s kůží.
Když je maso očištěné a připravené na plnění kořením, je čas předehřát troubu na 160 stupňů Celsia.
Ingredience:
- 2 kg vepřové panenky s kůží,
- 5 bobkových listů,
- hrubá sůl,
- 1 mrkev,
- 1 cibule,
- 1 litr vody,
- několik zrnek nového koření,
- semínka černého pepře.
Provedení:
- Na dno pekáče položíme na plátky nakrájenou mrkev a cibuli, přidáme zrnka pepře a oregana.
- Na toto obložení položíme maso kůží dolů a zalijeme ho 1 litrem vody. Vložte na 30 minut do trouby předehřáté na 160 stupňů.
- Po této době maso vyjměte, zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů Celsia a zapněte režim konvekce.
- Lehce opečené maso vydatně osolte, zejména kůži. Do zářezů vložte bobkový list a vložte jej zpět do misky, tentokrát kůží nahoru.
- Vložte do trouby a pečte, dokud kůže nezíská zlatohnědou barvu (asi 1,5 hodiny) – připravenost masa nejlépe zkontrolujte teploměrem. Uvnitř by mělo mít teplotu 60-65 °C.
- Když je kůže zhnědlá, vyjměte vepřovou panenku z trouby. Před nakrájením na porce počkejte, až si trochu odpočine – pokud budete vepřovou panenku krájet příliš brzy, vyteče z ní všechna šťáva a maso bude rychle tvrdé.