Šťavnaté maso s křupavou kůrkou: recept, který Dánové připravují každou neděli.

by Šéfkuchař

Dánská kuchyně připadá mnoha lidem exotická. Při bližším zkoumání se však ukáže, že se skládá z jednoduchých pokrmů, které lze snadno připravit doma. Základem jsou masité pokrmy, na které Dánové kladou největší důraz. Nejde jen o to připravit řízky nebo pečeně, ale vybrat správné jatečně upravené maso. V České republice je to často speciální maso, například vepřová panenka s kůží.

Dánové vědí, jak připravit šťavnatou vepřovou panenku v troubě.

Kůže je na pokrmu flaskesteg nejdůležitější. To ale neznamená, že byste ji měli nutně jíst, i když v pečené podobě je křupavá a příjemně slaná. Nicméně i když vás neláká ji sníst, nevzdávejte se tohoto kousku masa. Při přípravě dánské sekané hraje klíčovou roli. Zabraňuje vysychání masa, zabraňuje ztrátám vody, postupně maso promašťuje a zajišťuje rovnoměrnou teplotu během pečení.

Jak se připravuje maso na flambování?

Dánové nejčastěji volí vepřovou panenku s kůží, ale můžete upéct i jiné části vepřového masa, například krkovici, kýtu nebo bůček. Než maso vložíte do trouby, je třeba ho řádně připravit. Především musí mít pokojovou teplotu. Vyndejte je z lednice a důkladně je omyjte.

Pokud jste si vybrali vepřovou panenku s kůží, je třeba ji důkladně omýt. To lze provést i pomocí kuchyňského drátku. Během čištění zalijte kůži vroucí vodou. Poté ji v odstupech 3-4 cm nařízněte do hloubky asi 5 cm.

Jak Dánové podávají pečené maso?

V Dánsku je flaskesteg běžným pokrmem k večeři. Pečeně se obvykle přelévá omáčkou z tuku rozpuštěného při pečení. Kromě toho se podává dušené červené zelí a brambory pečené v karamelu.

Recept na vepřovou panenku na dánský způsob s kůží.

Když je maso očištěné a připravené na plnění kořením, je čas předehřát troubu na 160 stupňů Celsia.

Šťavnaté maso s křupavou kůrkou: recept, který Dánové připravují každou neděli.Ingredience: 

  • 2 kg vepřové panenky s kůží,
  • 5 bobkových listů,
  • hrubá sůl,
  • 1 mrkev,
  • 1 cibule,
  • 1 litr vody,
  • několik zrnek nového koření,
  • semínka černého pepře.

Provedení:

  1. Na dno pekáče položíme na plátky nakrájenou mrkev a cibuli, přidáme zrnka pepře a oregana.
  2. Na toto obložení položíme maso kůží dolů a zalijeme ho 1 litrem vody. Vložte na 30 minut do trouby předehřáté na 160 stupňů.
  3. Po této době maso vyjměte, zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů Celsia a zapněte režim konvekce.
  4. Lehce opečené maso vydatně osolte, zejména kůži. Do zářezů vložte bobkový list a vložte jej zpět do misky, tentokrát kůží nahoru.
  5. Vložte do trouby a pečte, dokud kůže nezíská zlatohnědou barvu (asi 1,5 hodiny) – připravenost masa nejlépe zkontrolujte teploměrem. Uvnitř by mělo mít teplotu 60-65 °C.
  6. Když je kůže zhnědlá, vyjměte vepřovou panenku z trouby. Před nakrájením na porce počkejte, až si trochu odpočine – pokud budete vepřovou panenku krájet příliš brzy, vyteče z ní všechna šťáva a maso bude rychle tvrdé.

You may also like

Leave a Comment