Podporuje hubnutí, reguluje metabolismus, snižuje hladinu cukru a snižuje chuť na svačinu mezi jídly. Může se zdát, že muškátový oříšek je obyčejné koření. Ve skutečnosti má mnoho mimořádných vlastností, které prospívají naší postavě a pozitivně ovlivňují činnost celého těla. S čím toto cenné koření kombinovat?
Muškátový oříšek můžete přidat do pečiva nebo do kávy.
Muškátový oříšek je mimořádně aromatické koření, ceněné nejen pro svou jedinečnou chuť, ale také pro četné zdravotní účinky. V kuchyni se používá již tisíce let a je uznáván jako přísada do pokrmů i jako přírodní prostředek pro zlepšení zdraví.
Známá už po staletí.
Muškátový oříšek je koření s mnoha cennými vlastnostmi pro zdraví. Pochází z Bandských ostrovů, které jsou součástí malajského souostroví, a získává se ze semen muškátového oříšku (lat. Myristica fragrans ). Již v 6. století využívali jeho blahodárných účinků obyvatelé Alexandrie.
Zajímavé je, že se nejprve používal k ochraně rostlin, ale teprve postupem času se z něj stalo koření. Zpočátku se však za něj platilo draze (0,5 kg naběračky bylo dražší než nákup tří plodů), takže si tuto pochoutku dopřávali především aristokraté. Postupem času začali muškátové stromy vysazovat i lidé z jiných oblastí, čímž se koření stalo dostupnějším a jeho cena výrazně klesla.
Dnes můžeme všichni muškátový oříšek snadno přidávat do přípravy různých pokrmů, pečiva a dokonce i kávy. Je natolik cenný, že bychom ho měli do jídla přidávat co nejčastěji. Díky tomu prospěje našemu zdraví.
Složení, které stojí za zmínku
Muškátový oříšek má specifickou, kořeněnou chuť a výraznou vůni, která je ideálním doplňkem mnoha pokrmů. To však není jediný důvod, proč ho začít v kuchyni používat. Především je žádoucí kvůli obsahu mnoha vitaminů a minerálních látek. Muškátová semínka obsahují vitaminy C, A, E, fosfor, zinek, draslík, železo, vápník a mangan. Mají také vysoký obsah dalších cenných látek, jako je kyselina listová, cholin a vláknina. Co se týče kalorií, 100 g muškátového oříšku obsahuje asi 525 kalorií, jedna čajová lžička, tedy asi 2 g, má asi 10 kcal.
Proč byste měli jíst muškátový oříšek?
Jedním z důvodů, proč byste měli muškátový oříšek zařadit do svého jídelníčku, je jeho pozitivní vliv na metabolismus. Díky obsahu vlákniny zlepšuje střevní peristaltiku, odstraňuje zácpu, plynatost a usnadňuje trávení. K lepšímu trávení přispívají také některé vitaminy, zejména ze skupiny B.
Pravidelná konzumace muškátového oříšku také zlepšuje nervový systém – snižuje stres, který je často jedním z důvodů svačení. Méně stresu a více odpočinku jsou faktory, které usnadňují držení diety a dodržování zdravých stravovacích návyků. Kromě toho toto koření pomáhá regulovat hladinu cukru.
Muškátový oříšek se doporučuje při poruchách trávení a zažívání – odstraňuje průjmy a díky svým analgetickým vlastnostem zmírňuje bolesti břicha.
Má také protizánětlivé účinky. Zdroje tvrdí, že muškátový oříšek pomáhá čistit tělo od toxických látek. To je způsobeno látkou s antibakteriálními vlastnostmi zvanou eugenol, což je sloučenina, která ovlivňuje tvorbu zánětů. Díky tomu chrání před poškozením žaludeční sliznice.
Podle vědců extrakt z muškátového oříšku také snižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, který přispívá ke vzniku mnoha závažných onemocnění.
Nezapomeňme ještě na jeden přínos tohoto jedinečného koření. Zlepšuje libido, protože působí na nervový systém a stimuluje průtok krve. Vědci provedli studie na zvířatech, které prokázaly výrazné zvýšení sexuální aktivity u zvířat (dostávala 500 mg muškátového oříšku na kilogram tělesné hmotnosti).
Jak připravit kávu s muškátovým oříškem?
Přidání muškátového oříšku do pokrmů není obtížné, stačí koření smíchat s ostatními přísadami. Ani příprava šálku kávy s touto vzácnou přísadou není obtížná. Kávu je třeba uvařit preferovaným způsobem ( překapávaná káva, káva z kávovaru nebo z konvice) a poté přidat trochu muškátového oříšku.
Pokud dáváte přednost kávě s mlékem, můžete ji obohatit také mlékem. Ke kávě se lžičkou se hodí rostlinné mléko, například kokosové nebo ovesné.
Možné kontraindikace
Seznam zdraví prospěšných účinků konzumace muškátového oříšku je dlouhý. Většina z nás bude pravděpodobně chtít toto koření přidávat do pokrmů při vaření. Je však třeba upozornit, že pro některé lidi může být škodlivý. Týká se to především lidí, kteří jsou na toto koření alergičtí. Může také způsobit interakce s léky, které ovlivňují nervový systém. Nedoporučuje se nastávajícím matkám a kojícím ženám.