Zapečený vývar je novou dimenzí chuti, která vás překvapí hloubkou chuti a krásnou jantarovou barvou. Tajemství spočívá v neobvyklém způsobu přípravy. Namísto okamžitého vaření masa a zeleniny ve vodě je nejprve upečeme v troubě. Výsledek? Bohatý vývar, který není třeba podlévat, a suroviny se stanou výjimečně křehkými a chuťově bohatými. Jakmile vyzkoušíte tento jednoduchý, ale geniální recept, tradiční vývar přestane být vaším oblíbeným!
Vývar se zdá být jednoduchý na přípravu, ale jen na první pohled. Jedná se totiž o pokrm, který neodpouští chyby. Záleží zde na všem – na druhu masa, z něhož se vývar připravuje, na době vaření, pečlivě vybrané kytici zeleniny, koření a přísadách, které se do polévky přidávají. V případě klasického vývaru zalijte maso studenou vodou a vařte na mírném ohni. Po chvíli přidejte syrovou a oloupanou zeleninu a koření. A pokračujte ve vaření – nejméně 2 hodiny, nebo lépe 3 – 4 hodiny.
Je to rychlejší než klasický vývar a účinek je vynikající.
Existuje však i jiný způsob přípravy vývaru. Maso i zeleninu můžeme nejprve upéct v troubě a teprve potom je vložit do hrnce a vařit. V tomto případě stačí 1,5-2 hodiny, aby byl vývar hotový. Pečení způsobuje v mase Maillardovu reakci, která z něj získává další chuťové látky. Zelenina zase obsahuje přírodní cukry, které vlivem vysoké teploty karamelizují. Díky tomu má pečený vývar nejen lepší chuť, ale také krásnou jantarovou barvu.
Polévka z pečeného masa má však i další výhody. Není nutné odstraňovat pěnu – místo husté nechutné pěny se vytvoří pouze jemná pěna, která rychle klesne na dno hrnce. Navíc jsou pečené maso a zelenina po vyjmutí z vývaru mnohem chutnější a lze je snadno použít k přípravě druhého pokrmu.
Recept na úspěch – pečený vývar krok za krokem.
Ingredience
- Asi 2 kg smíšeného masa (např. kuřecího, krůtího, hovězího),
- Italská zelenina (3-4 mrkve, 1 kořen petržele, kousek pórku, čtvrtka kořene celeru),
- 2 cibule,
- několik kuliček oregana, pepř,
- 3 bobkové listy,
- 5-6 hrášků pepře,
- asi 3-3,5 litru vody,
- sůl a pepř.
Provedení:
Vložte maso a zeleninu na plech, lehce posypte solí a pečte při 220 °C (shora dolů) 30-60 minut (doba pečení se může lišit podle použitého masa a velikosti zeleniny). Když je zelenina a maso upečené, vyjměte vše z trouby a přendejte do hrnce. Naplňte vodou pokojové teploty a přidejte koření. Koření a pepř můžete před přidáním opéct na suché pánvi a rozemlít v hmoždíři – zvýrazníte tak jejich chuť. Vývar vařte na mírném ohni 1,5-2 hodiny nebo déle. Po hodině zkontrolujte chuť a dochuťte solí a pepřem.