Nekupuji ho, vyrábím si ho sám. Domácí maso v triviálním receptu „na bázi vývaru“.

by Šéfkuchař

Saláty, paštiky nebo sendvičové pomazánky – po uvaření vývaru si mnoho hospodyněk klade otázku, jak maso a zeleninu využít. Dobrým nápadem by mohla být domácí masová pomazánka. Vyrobená na patent si ji zamiluje celá rodina.

Svým vzhledem připomíná terinu oblíbenou ve francouzské kuchyni – na každém plátku je vidět lákavý řez s viditelnými ingrediencemi. Domácí vývarováklobása je opravdovým hitem na sendviče nebo jako samostatná svačinka. K její přípravě můžete použít formu nebo láhev.

Jak recyklovat zbytky vývaru?

Uvařený domácí vývar je především chutná polévka. Nejčastěji se podává s provazovými nudlemi a malým množstvím mrkve v hlubokých talířích. Všechny ostatní složky, tedy vařenou zeleninu a drůbeží maso, lze přeměnit na jiné pokrmy. Důležité je to udělat brzy po servírování večeře. Zbytky jídla by se neměly nechávat v lednici, protože by mohly jednoduše zkysnout. Pokud nepoužíváte speciální sáčky, ve kterých se vaří bobkový list, oregano a černý pepř, odstraňte i toto koření. Spálená cibule se také nedá znovu použít – tyto předměty obvykle končí v koši na bioodpad. Oddělte vařené maso od kostí, nakrájejte zeleninu a připravte si láhev na domácí uzeniny.

Recept na domácí drůbeží vývar.

K přípravě této pochoutky budete potřebovat plastovou láhev se čtvercovým dnem. Z její korkové strany odřízněte asi 1/4 délky. Nejlepší je použít ji po minerálce, aby se z ní nepřenášely pachy. Pokud nechcete použít plast, můžete použít také váleček na šunku nebo dortovou formu, kterou pečlivě zabalíte do fólie.

Složení: 

  • Příprava: 450 g vařeného drůbežího masa,
  • 100 ml vývaru,
  • 1 polévková lžíce želatiny,
  • 2 lžíce vody,
  • 1-2 mrkve z vývaru,
  • kořen petržele z vývaru,
  • volitelně: plátky červené papriky, olivy nebo nakládaná okurka,
  • sůl a pepř podle chuti.Nekupuji ho, vyrábím si ho sám. Domácí maso v triviálním receptu „na bázi vývaru“.

Příprava:

  1. Želatinu smícháme s vodou a necháme nabobtnat.
  2. Mezitím ohřejte vývar a smíchejte ho se želatinou.
  3. Maso mícháme, dokud nevznikne homogenní hmota, osolíme a opepříme.
  4. Zeleninu nakrájejte na kousky a přidejte ke směsi, vložte do láhve nebo formy – nejlépe po částech, aby se vše dobře zhutnilo – tak, aby se hotové maso dalo nakrájet na dokonalé plátky.
  5. Maso uložte přes noc do chladničky.

You may also like

Leave a Comment