Připravte si ji místo nudné rajčatové polévky. Tato řecká polévka bude hitem

by Šéfkuchař

Nabídka českých polévek je poměrně široká, ale někdy se vyplatí zvolit něco úplně jiného. Lahodná řecká polévka avgolemono je vzpomínkou na slunečné dny, která rozzáří i ta nejpochmurnější lednová odpoledne.

Bujón je polévka, jejíž vůně naplní každou neděli mnoho českých domácností. Až přijde další týden, změní se jako chameleon i ikonické rajče. Místo rajčatového protlaku však do vývaru přidáme citron a několik dalších ingrediencí. Získáte avgolemono neboli řeckou citronovou polévku. Je to dokonalá kombinace svěžesti a sytosti.

Citronová polévka avgolemono

Název tohoto pokrmu pochází z řeckých slov avo (vejce) a limon (citron), což rozhodně není náhodné. Avgolemono je polévka na bázi vývaru, obvykle kuřecího, zahuštěná jemnou vaječnou pěnou a citronovou šťávou.

Má jedinečnou, lehce nakyslou chuť, která se dokonale snoubí s křehkostí vajec. Je to ideální polévka na každý den.

Recept je jednoduchý, ale vyžaduje určité soustředění. Hlavní je opatrně smíchat horký vývar se směsí vajec a citronové šťávy a neustále míchat, aby se vejce nesrazila. Vývar si můžete připravit sami nebo použít kuřecí vývar z nedělního oběda.

  • Ingredience:
  • Potřebujete: 2 litry kuřecího nebo drůbežího vývaru,
  • 2 citrony,
  • 3 vejce,
  • 1 lžíce vody,
  • 1 šálek těstovin orzo,
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 kuřecí řízky,
  • sladká a pálivá paprika,
  • oregano,
  • olej na smažení,
  • koriandr.

Způsob přípravy:

  1. Zpracování: Vývar uvaříme a přidáme těstoviny orzo. Vařte na mírném ohni, dokud těstoviny nezměknou.
  2. Vejce rozšlehejte v misce. Za stálého míchání postupně přidáváme citronovou šťávu.
  3. Do vajec přidejte několik lžic horkého vývaru a promíchejte. Tím zabráníte srážení vajec.
  4. Směs nalijte do hrnce s polévkou a nudlemi.
  5. Přiveďte k varu, ale nevařte příliš dlouho.
  6. Odstavte hrnec z ohně a polévku osolte a opepřete.
  7. Kuřecí řízky nakrájejte na kostky, osolte, opepřete, ochuťte sladkou a pálivou paprikou a oreganem.
  8. Maso osmahněte na pánvi.

Hotovou polévku podávejte s kousky kuřete a čerstvým koriandrem. Pro výraznější chuť můžete do polévky přidat trochu nastrouhané citronové kůry. Dobrou chuť!

Leave a Comment