Chcete na své hosty udělat dojem? Zapomeňte na tradiční vývar. Tento zapečený nákyp je kulinářský hit!

by Šéfkuchař

Zapečený vývar je novou dimenzí chuti, která vás překvapí hloubkou chuti a krásnou jantarovou barvou. Tajemství spočívá v neobvyklém způsobu přípravy. Namísto okamžitého vaření masa a zeleniny ve vodě je nejprve upečeme v troubě. Výsledek? Bohatý vývar, který není třeba podlévat, a suroviny se stanou výjimečně křehkými a chuťově bohatými. Jakmile vyzkoušíte tento jednoduchý, ale geniální recept, tradiční vývar přestane být vaším oblíbeným!

Vývar se zdá být jednoduchý na přípravu, ale jen na první pohled. Jedná se totiž o pokrm, který neodpouští chyby. Záleží zde na všem – na druhu masa, z něhož se vývar připravuje, na době vaření, pečlivě vybrané kytici zeleniny, koření a přísadách, které se do polévky přidávají. V případě klasického vývaru zalijte maso studenou vodou a vařte na mírném ohni. Po chvíli přidejte syrovou a oloupanou zeleninu a koření. A pokračujte ve vaření – nejméně 2 hodiny, nebo lépe 3 – 4 hodiny.

Je to rychlejší než klasický vývar a účinek je vynikající.

Existuje však i jiný způsob přípravy vývaru. Maso i zeleninu můžeme nejprve upéct v troubě a teprve potom je vložit do hrnce a vařit. V tomto případě stačí 1,5-2 hodiny, aby byl vývar hotový. Pečení způsobuje v mase Maillardovu reakci, která z něj získává další chuťové látky. Zelenina zase obsahuje přírodní cukry, které vlivem vysoké teploty karamelizují. Díky tomu má pečený vývar nejen lepší chuť, ale také krásnou jantarovou barvu.

Polévka z pečeného masa má však i další výhody. Není nutné odstraňovat pěnu – místo husté nechutné pěny se vytvoří pouze jemná pěna, která rychle klesne na dno hrnce. Navíc jsou pečené maso a zelenina po vyjmutí z vývaru mnohem chutnější a lze je snadno použít k přípravě druhého pokrmu.

Recept na úspěch – pečený vývar krok za krokem.

Ingredience

  • Asi 2 kg smíšeného masa (např. kuřecího, krůtího, hovězího),
  • Italská zelenina (3-4 mrkve, 1 kořen petržele, kousek pórku, čtvrtka kořene celeru),
  • 2 cibule,
  • několik kuliček oregana, pepř,
  • 3 bobkové listy,
  • 5-6 hrášků pepře,
  • asi 3-3,5 litru vody,
  • sůl a pepř.

Provedení:

Vložte maso a zeleninu na plech, lehce posypte solí a pečte při 220 °C (shora dolů) 30-60 minut (doba pečení se může lišit podle použitého masa a velikosti zeleniny). Když je zelenina a maso upečené, vyjměte vše z trouby a přendejte do hrnce. Naplňte vodou pokojové teploty a přidejte koření. Koření a pepř můžete před přidáním opéct na suché pánvi a rozemlít v hmoždíři – zvýrazníte tak jejich chuť. Vývar vařte na mírném ohni 1,5-2 hodiny nebo déle. Po hodině zkontrolujte chuť a dochuťte solí a pepřem.Chcete na své hosty udělat dojem? Zapomeňte na tradiční vývar. Tento zapečený nákyp je kulinářský hit!

You may also like

Leave a Comment