Černý kmín je rostlina, kterou lze koupit ve formě semen, oleje a mouky. Má velmi intenzivní a specifickou vůni a chuť. Mnoho lidí ho nemá rádo, ale přesto je mimořádně cennou dietní složkou. Černý kmín můžete koupit ve velkých obchodech, lékárnách a prodejnách zdravé výživy.
Černý kmín poskytuje:
- polynenasycené mastné kyseliny (linolovou, olejovou a eikosadienovou);
- nasycené mastné kyseliny (kyselina stearová, kyselina palmitová);
- bioaktivní látky;
- sacharidy;
- bílkoviny;
- vitamíny A, B1, B3, B6, B7, E, F;
- hořčík, selen, zinek, vápník, draslík, železo, sodík.
Co pomáhá černému kmínu?
Zařazení černého kmínu do jídelníčku může snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi. To vše díky steroidní sloučenině α-sitosterolu.
Přítomnost vícenenasycených mastných kyselin a minerálních látek (včetně hořčíku a draslíku) navíc snižuje krevní tlak, a tím předchází srdečním onemocněním, včetně aterosklerózy a infarktu.
Pravidelná konzumace černého kmínu se doporučuje lidem trpícím cukrovkou. Kvercitin a thymochinon pomohou vyrovnat glykémii, takže černý kmín bude užitečný i při léčbě inzulínové rezistence.
Bioaktivní sloučeniny, které obsahuje, mají silné protirakovinné účinky.
Konzumací černého kmínu se můžete zbavit mikroorganismů ze střev a jater.
Černý kmín zlepšuje trávení a odstraňuje nadýmání.
Může se spolu s medem a česnekem hrdě objevit na seznamu potravin, které podporují imunitu organismu. Za tu je zodpovědný především thymochinon. Má protizánětlivé účinky.
Má antidepresivní účinky a navíc podporuje paměť a koncentraci. Měl by se užívat jako prevence vzniku Alzheimerovy choroby, demence a stařecké demence.
Lze jej použít při akné, ekzémech a atopické dermatitidě. Zde se doporučuje lokální aplikace.
Černý kmín je užitečný pro zmírnění příznaků astmatu. Snižuje ucpání nosu a zmírňuje sennou rýmu.
U lidí trpících revmatoidní artritidou dochází ke snížení zánětu a otoků kloubů.
Kde přidat černý kmín?
Černý kmín je skvělou náhradou pepře. Pokrmům dodá mírně pikantní chuť. Je ideální na chléb. Čerstvý chléb a rohlíky jsou skvělým nápadem na jeho použití.
Co se týče sebularz, slaných chlebových pochutin (jako jsou sýrové rohlíky nebo párky v rohlíku), našel si své místo.
Černý kmín najdete v mnoha různých druzích sýrů. Velmi často se přidává do skořicového sýra.
Je také přísadou do masitých pokrmů nebo potravin, jako jsou uzeniny nebo pečená masa podávaná k večeři.
Skvěle se hodí také jako přísada do salátů nebo předkrmů (například krekry k sýrovému sendviči). Lze jej také dobře kombinovat s dezertem z ovesných vloček nebo jiných cereálií.
Tortilla s černým kmínem?
Přidejte černý kmín do tortilly italského typu. Skvěle tak obohatíte tento pokrm o nenasycené mastné kyseliny, které mají dobrý vliv na zdraví. Zároveň dodají tomuto pokrmu charakter.
Tortillu se sušenými rajčaty můžete podávat jako předkrm na večírku. Skvěle se hodí i jako jídlo s sebou – vezměte si ji do školy nebo do práce.