Má jemné růžové maso, delikátní chuť a spoustu živin. Losos obecný je králem mořských ryb, doporučují ho lékaři i odborníci na výživu. Je losos atlantský užitečný? Proč se vyplatí ho jíst? Co se dá z lososa obecného uvařit? Zjistěte odpovědi na tyto a další otázky týkající se této chutné a zdravé mořské ryby.
Jaké jsou vlastnosti lososa obecného?
Losos atlantský, nazývaný také losos, žije v severních vodách Atlantského oceánu. V Evropě se vyskytuje také v Bílém moři, Severním moři a dokonce i v Baltském moři. Vyznačuje se lahodnou a jemnou chutí a vysokým obsahem živin. Je bohatý na plnohodnotné bílkoviny a polynenasycené mastné kyseliny, jako jsou omega-3. Je dobrým zdrojem vitaminů B, A, D, E a K. Posiluje imunitu, má pozitivní vliv na činnost mozku a srdce a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je vhodnou rybou pro lidi trpící revmatismem. Losos obecný má pozitivní vliv na pokožku a dodává jí krásný vzhled.
Jak koupit lososa obecného?
Odborníci se domnívají, že nejzdravější rybou pro zdraví je losos atlantský, který žije ve volné přírodě nebo na ekologických farmách. Nejlepší je vybírat ryby z udržitelných a certifikovaných farem, které splňují všechny normy. Certifikace jako ASC, MSC a BIO znamenají, že losos atlantský je uloven udržitelným způsobem nebo je chován v ekologických podmínkách.
Jakému druhu lososa byste se měli vyhnout? Rybou, kterou byste nikdy neměli jíst, je norský losos. Je masově chován na farmách a podmínky pro ryby nejsou příznivé. Farmy jsou přeplněné a lososi jsou krmeni nekvalitním krmivem. Často bývají nemocní, a proto jsou léčeni antibiotiky. Takový losos je nejen nezdravý, ale také nechutný.
Co se dá uvařit z lososa obecného?
Losos je chutná a zdravá ryba, kterou byste měli jíst častěji. Čerstvý losos je v obchodech k dostání ve formě filetů nebo klínů, marinovaný a uzený. Výhodou této vynikající mořské ryby je, že chutná skvěle v jakékoli variaci. Lze ho smažit, péct v troubě nebo grilovat. Hodí se do polévek a salátů. Skvěle chutná jako přísada do sendvičů a svačin. Dobrým příkladem je japonské sushi nebo tatarák z lososa. Je třeba si uvědomit, že čím kratší je doba tepelné úpravy lososa, tím je ryba bohatší na živiny.
vás může zajímat
Když mám chuť na něco sladkého, sním hrst. trávení a posílení kostí.