Maso bude šťavnaté a dokonale propečené. Použijte efektní metodu smažení

by admin

Výraz sauté pochází z francouzského slova „sautér“, což doslova znamená „skákat“. Jedná se o metodu přípravy mimo jiné: masa, ryb nebo zeleniny, která vám umožní dostat z jídla to nejlepší, a to původní vůni a chuť. Někteří se dokonce domnívají, že jde o podstatu chuti. Jaký je nejlepší způsob přípravy pokrmů technikou sauté?

Co je to metoda smažení sauté? Vysvětlíme vám

Sauté – co to znamená? Co je to za způsob vaření?

Slovo sauté už slyšel téměř každý. A to je velmi dobře, protože byste je měli znát a přesně vědět, co znamená. Tento tajemně znějící název se vztahuje ke kulinářské sféře a je jednou z metod vaření.

Sauté spočívá ve smažení různých druhů masa – drůbežího, vepřového a hovězího, ale i ryb a zeleniny – v malém množství velmi horkého tuku. Smažení ve vlastní šťávě vyžaduje pouze přidání vybraného koření a bylinek, aniž by se maso nebo zelenina předem namáčely do strouhanky.

Při pečení hovězího masa a ryb dbají kuchaři na jednu důležitou věc. Jde o jejich dochucení solí – podle rad šéfkuchařů se doporučuje přidávat sůl až na závěr, teprve když je maso již opečené. Taková úprava udrží maso šťavnaté, nebude suché ani tvrdé.

Použití techniky soté má mnoho výhod – především umožňuje získat z hotového pokrmu to nejlepší, tedy původní vůni a chuť. Díky krátké době, kterou výrobek stráví v horkém tuku, je maso nebo ryba šťavnatá a křupavá.

Jak vařit technikou soté?

Smažení sauté by se mělo provádět s použitím vhodného náčiní. Nejlépe se k tomuto účelu hodí hrnec nebo poměrně hluboká pánev se širokým dnem – důležitá je správná velikost, která usnadňuje přenášení a míchání (například většího množství zeleniny). Velká plocha nádoby navíc zajistí, že všechny ingredience budou v kontaktu s horkým dnem a zajistí jejich rovnoměrné opečení ze všech stran.

Při smažení je také zásadnípoužití správného tuku. Měl by se nejen dobře zahřívat, ale také mít vysoký bod zakouření, tj. neměl by se příliš rychle připalovat. Pokud se tuk příliš rychle spálí, zhorší chuť pokrmu. Jaké tuky se tedy nejvíce doporučují?

Především všechny rostlinné oleje – slunečnicový, řepkový, mandlový nebo avokádový. Za druhé kokosový tuk, ghí nebo velmi doporučované duo z kombinace másla a ghí. Před smažením nezapomeňte tuk dobře rozehřát – tak, aby ingredience vhozené do rozehřáté pánve začaly prskat nebo dokonce „poskakovat“ ( sautér znamená ve francouzštině doslova „poskakování“). Horký tuk umožní, aby se pokrm ohříval kratší dobu.

Vepřové kotlety Varianta sauté

Maso bude šťavnaté a dokonale propečené. Použijte efektní metodu smažení

Většina z nás si vepřovou kotletu spojuje s křupavou pečínkou. Přitom vepřová kotleta může být šťavnatá a křupavá i bez tukové, kalorické vrstvy. Vepřové maso lze nakrájet na tenké plátky a připravit technikou soté. Jak připravit vepřové kotlety tímto způsobem?

Stačí několik jednoduchých kroků. Nejprve je třeba maso omýt a osušit. Poté je nakrájejte na středně silné plátky a potřete je tloučkem. Co se týče kořenění, kotlety můžete posypat oblíbeným kořením nebo si sami připravit marinádu.

Chutná marináda se připravuje z kombinace ingrediencí, jako je jablečný ocet, olivový olej a vybrané koření. Pokud se rozhodnete použít marinádu, měli byste jí před grilováním potírat jednotlivé části masa.

Poté na pánvi rozehřejte malé množství zeleniny a rozpuštěného másla a poté kotlety opečte ze všech stran dozlatova. Tyto kotlety se skvěle hodí k vařeným bramborám nebo hranolkům a salátu.

Smažené ryby

Maso bude šťavnaté a dokonale propečené. Použijte efektní metodu smažení

Techniku smažení lze použít také k přípravě ryb. Je to zdravější alternativa ke smaženým rybám v obalu. Nejlepší je koupit rybí filety, umýt je a osušit. Poté je třeba je řádně ochutit – ryby mají rády kombinaci s citronem, proto doporučuji vymačkat na ryby trochu citronové šťávy a poté přidat koření: pepř, bazalku, papriku, oregano.

Takto ochucené ryby je třeba nechat v lednici asi 20-30 minut. Po této době rozehřejte na pánvi malé množství oleje a rybu vyndanou z lednice smažte několik minut z každé strany. Rybu je třeba obracet opatrně, aby nedošlo k poškození její jemné struktury nebo k jejímu roztržení. Teprve po otočení ji můžete osolit.

Ryby smažené v soté se výborně kombinují s rýží, brambory a zeleninovými přílohami, a to jak ve formě vařené zeleniny, tak jako salát.

You may also like

Leave a Comment