Silkberries jsou někdy zaměňovány s podobně vypadajícími malinami a ostružinami. Také to není ovoce, které bychom si k svačině vybrali na prvním místě. To je velký omyl, protože nenápadná moruše dokáže skutečné zdravotní zázraky. Podívejte se, jaké složky obsahuje a jak vám může pomoci.
- Bource morušového se vyrábí ve třech druzích – bílém, černém a červeném.
- Jeho plody obsahují mnoho cenných látek, jako jsou antioxidanty, vitaminy, minerály a vláknina.
- Díky své chuti mohou být plody moruše dobrou volbou pro zdravou svačinu.
Bource morušového se vyskytuje v podobě velkých keřů nebo malých stromů. V České republice se pěstuje i volně roste, u nás je nejoblíbenější odrůdou moruše bílá, tedy moruše bílá. O její plody se vyplatí zajímat především kvůli mnoha cenným látkám, které mají pozitivní vliv na náš organismus.
Hedvábník je chutný lék na nemoci
Plody hedvábnice se vyznačují jemnou medovou chutí, a to díky obsahu kyseliny citronové a jablečné. Nejdůležitější je však jejich složení, které obsahuje cenné vitaminy, prvky a neocenitelnou vlákninu.
Bource morušového je skutečnou vitamínovou bombou. Obsahuje vysokou koncentraci vitaminů C a K. První z nich podporuje správné fungování imunitního systému a urychluje tvorbu kolagenu v těle. Vitamin K má zase pozitivní vliv na proces srážení krve a zajišťuje zdraví našich kostí.
Toto nenápadné ovoce je také dobrým zdrojem železa, které zabraňuje chudokrevnosti, a draslíku, který je zodpovědný za udržování správného krevního tlaku. Vláknina obsažená v moruších zase zlepšuje střevní peristaltiku, a tím reguluje vyprazdňování. Kromě toho má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a glukózy v krvi.
K čemu tyto úžasné plody použít?
Hedvábník má v kuchyni široké využití. Jeho plody se dají jíst syrové i konzervované. Sušené moruše se však dají konzumovat jako zdravá svačinka nebo použít jako přísada do müsli, pečiva či dezertů. Výborně se hodí také na přípravu lahodné limonády.