Je to nejužitečnější divoké ovoce. Chnchové ho mají volně, ale vyhýbají se mu jako moru.

by Šéfkuchař

Silkberries jsou někdy zaměňovány s podobně vypadajícími malinami a ostružinami. Také to není ovoce, které bychom si k svačině vybrali na prvním místě. To je velký omyl, protože nenápadná moruše dokáže skutečné zdravotní zázraky. Podívejte se, jaké složky obsahuje a jak vám může pomoci.

  • Bource morušového se vyrábí ve třech druzích – bílém, černém a červeném.
  • Jeho plody obsahují mnoho cenných látek, jako jsou antioxidanty, vitaminy, minerály a vláknina.
  • Díky své chuti mohou být plody moruše dobrou volbou pro zdravou svačinu.

Bource morušového se vyskytuje v podobě velkých keřů nebo malých stromů. V České republice se pěstuje i volně roste, u nás je nejoblíbenější odrůdou moruše bílá, tedy moruše bílá. O její plody se vyplatí zajímat především kvůli mnoha cenným látkám, které mají pozitivní vliv na náš organismus.

Hedvábník je chutný lék na nemoci

Plody hedvábnice se vyznačují jemnou medovou chutí, a to díky obsahu kyseliny citronové a jablečné. Nejdůležitější je však jejich složení, které obsahuje cenné vitaminy, prvky a neocenitelnou vlákninu.

Bource morušového je skutečnou vitamínovou bombou. Obsahuje vysokou koncentraci vitaminů C a K. První z nich podporuje správné fungování imunitního systému a urychluje tvorbu kolagenu v těle. Vitamin K má zase pozitivní vliv na proces srážení krve a zajišťuje zdraví našich kostí.

Toto nenápadné ovoce je také dobrým zdrojem železa, které zabraňuje chudokrevnosti, a draslíku, který je zodpovědný za udržování správného krevního tlaku. Vláknina obsažená v moruších zase zlepšuje střevní peristaltiku, a tím reguluje vyprazdňování. Kromě toho má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a glukózy v krvi.

Je to nejužitečnější divoké ovoce. Chnchové ho mají volně, ale vyhýbají se mu jako moru.

K čemu tyto úžasné plody použít?

Hedvábník má v kuchyni široké využití. Jeho plody se dají jíst syrové i konzervované. Sušené moruše se však dají konzumovat jako zdravá svačinka nebo použít jako přísada do müsli, pečiva či dezertů. Výborně se hodí také na přípravu lahodné limonády.

You may also like

Leave a Comment