Koupíte ho v každém dobrém supermarketu a je poměrně levný, i když za něj zaplatíte víc než za mléko. Chrání před mrtvicí a infarktem, protože snižuje hladinu špatného cholesterolu. Jedná se o slaný asijský nápoj na bázi jogurtu zvaný ajran.
- Ajran, slaný nápoj na bázi jogurtu, pochází z Asie a jihovýchodní Evropy. Je bohatý na bílkoviny, vápník, vitaminy A, D a B a živé bakteriální kultury, které podporují střevní flóru.
- Pravidelná konzumace ajranu pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a krevní tlak, čímž se snižuje riziko aterosklerózy, srdečního infarktu a mrtvice.
- Ajran si můžete snadno připravit doma smícháním jogurtu, vody a soli a podle potřeby přidáním máty, limetky nebo bylinek pro ochucení.
Vyplatí se pít ayran?
Nejzdravější nápoje a zdravá strava pro srdce – co jíst a pít, abychom byli zdraví a nehladověli? Pokud jde o chutné nápoje, které jsou zároveň prospěšné pro tělo, věnujte pozornost výrobku na bázi jogurtu ze střední Asie, západní Asie a jihovýchodní Evropy – ayranu. Jedná se o mírně slaný mléčný nápoj, který se skládá pouze ze tří složek. Přestože je poměrně levný, můžete si ho snadno vyrobit doma a ušetřit peníze.
Ajran je slaný nápoj na bázi jogurtu, dobrý pro tělo a zdravý. Hodí se k masitým pokrmům a pomáhá při kořeněných jídlech, protože chladí ústa a hrdlo. Slanou verzi asijského nápoje si zamiluje každý milovník kefíru nebo podmáslí. Co je to ayran? Jak pít ayran?
Ajran je zdravý nápoj na bázi jogurtu
Ajran je „ nejzdravější nápoj na světě“. Co z něj dělá tak hodnotný nápoj pro tělo? Je to jednoduché – ajran obsahuje velké množství bílkovin, sodíku a vápníku a také vitaminy skupiny B, A a D. Obsahuje také živé bakteriální kultury a má pozitivní vliv na střevní flóru.
Pokud budete ajran konzumovat pravidelně, měl by váš organismus snížit špatný LDL cholesterol a krevní tlak. Tím se snižuje riziko mrtvice, aterosklerózy a infarktu.
Jak si doma vyrobit ajran? Recept na ayran
Předpokládá se, že ayran pochází z Turecka a tam se také nejčastěji konzumuje, i když je oblíbený i v dalších zemích regionu. Je skvělou přílohou ke kebabu, proto se často objevuje na jídelním lístku polských restaurací tohoto typu. Jak si ayran připravit doma?
Potřebujete pouze tři ingredience – vodu, přírodní jogurt a sůl. Do mísy nalijte 400 ml vody, poté 200 ml mléčných výrobků a dochuťte špetkou soli. A je to – ayran je hotový. Později můžete do směsi přidat další ingredience podle své chuti. Někteří lidé ajran zdobí lístkem máty nebo přidávají limetkovou šťávu, bylinky či koření.
Zdravotní účinky ajranu:
- Posiluje střevní flóru díky živým bakteriálním kulturám.
- Je bohatý na bílkoviny, vápník a vitaminy A, D a B, podporuje zdraví kostí a nervového systému.
- Snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu a krevní tlak, čímž snižuje riziko aterosklerózy, mrtvice a infarktu.
- Ulehčuje trávení a pomáhá zklidnit kořeněná jídla tím, že ochlazuje ústa.
Ajran je snadno připravitelný nízkokalorický nápoj, který se hodí k mnoha pokrmům. Vyplatí se ho pít pravidelně pro podporu zdraví srdce, střev a celkového zdraví.
Dříve jsme vám vyprávěli o sirupu, který mi změnil život.