Může nahradit nezdravé sladkosti a stát se vaší oblíbenou svačinkou. Zejména proto, že zklidňuje záněty, zlepšuje činnost střev a pečuje o zdraví srdce. Z těchto důvodů se sapodilla doporučuje starším lidem pro zlepšení zdraví. S konzumací tohoto ovoce byste to však neměli přehánět. Zjistěte, co je to kdoule a jak ji využít v kuchyni.
Kdoule a kdoulovec jsou v České republice oblíbené, ale málokdo slyšel okdouli neboli sapodille. Tato exotická rostlina se přirozeně vyskytuje ve Střední Americe, Mexiku a Karibiku, protože ke svému růstu vyžaduje teplé a vlhké klima. Její plody jsou skutečnou pokladnicí vitamínů a minerálů, které pomohou udržet celkově dobré zdraví. Zjistěte, jak ji lze využít v kuchyni a co vlastně obsahuje.
Sapodilla (kdoule) – co je to za ovoce?
Sapodilla neboli kdoule se také nazývá chico nebo sapodilla. Jedná se o stálezelený tropický strom s pomalým růstem. Oválné nebo kulovité plody sapodilly dozrávají přibližně 5-6 let po výsadbě. Sklízejí se, když změknou a dozrají. Poté se skladují na suchém a chladném místě. Plody jsou k dostání od konce zimy do podzimu, ale jejich vrcholná sezóna je v polovině léta.
Plody sapodilly jsou dlouhé 5 až 10 cm. Zvenčí je obklopen hnědožlutou nebo šedavou, mírně lepkavou slupkou. Uvnitř je jedlá, lehce krémově žlutá nebo nahnědlá dužina. Mohou se objevit i černá semena.
Jakou má sapodilla chuť? Nejčastěji se popisuje jako sladká a šťavnatá. Mnohým lidem připomíná chuť karamelu, melasy nebo karamelu v kombinaci s hruškou.
Jaké jsou vlastnosti sapodilly?
Kdoule je bohatá na živiny včetně vitaminů (A, C, K a skupiny B), minerálních látek (včetně hořčíku, vápníku, fosforu, železa, draslíku a zinku), antioxidantů a vlákniny. Díky nim má zdraví prospěšný účinek téměř na celý organismus.
Jaké jsou vlastnosti sapodilly? Vysoká dávka vitaminu C zlepšuje funkci imunitního systému (pomáhá v boji proti infekcím) a v kombinaci s vitaminy A, B a antioxidanty je také zásadní pro udržení zdravé pokožky (pružné, elastické a odolné). Antioxidanty pomáhají snižovat oxidační stres, a tím snižují riziko závažných onemocnění (např. rakoviny, cukrovky a aterosklerózy). Brzdí také předčasné stárnutí buněk, čímž oddalují vznik vrásek.
Mezi vlastnosti sapodilly patří také zlepšení trávicích procesů. To vše díky velkému podílu vlákniny, která urychluje metabolismus, zajišťuje správnou střevní peristaltiku (zabraňuje zácpě) a poskytuje dlouhotrvající pocit sytosti. Pomáhá také udržovat správnou hladinu cukru v krvi.
Draslík a hořčík, které jsou v kdouli hojně zastoupeny, podporují kardiovaskulární systém (např. snižováním krevního tlaku). Sapodilla má protizánětlivé a detoxikační vlastnosti a pomáhá udržovat dobrý zdravotní stav. Je však důležité mít na paměti, že ovoce je poměrně kalorické (100 gramů obsahuje přibližně 83 kcal). Z tohoto důvodu byste ho neměli jíst v nadbytku, abyste nepřibrali na váze.
Sapodilla – použití v kuchyni
Sapodillu můžete jíst jako samostatnou svačinu (dezert) nebo jako přísadu do ovocného salátu. Stačí oloupat slupku a odstranit semínka. Kdoule však lze v kuchyni využít mnoha dalšími způsoby. Díky své chuti se často používá jako sladidlo do potravin.
Ovoce lze přidávat do koktejlů nebo smoothies na bázi ovoce a zeleniny. Dobře se mísí s banány, ananasy, mangem, jahodami, borůvkami, salátem a špenátem. Sladká chuť je ideální do pečených výrobků – dortů, dezertů v pohárech, ale i krémů a dortových ozdob.
Málokdo ví, že sapodilla je skvělým doplňkem masových pokrmů a mořských plodů. V asijské kuchyni se často podává k drůbeži, hovězímu masu nebo krevetám, pokud mají mít sladkou chuť. Nic vám také nebrání použít ji ke konzervování (např. džemů, šťáv).
Kde koupit ovoce v České republice? Sušenou sapodillu snadno seženete v supermarketech, obchodech se zdravou výživou i v internetových obchodech po celý rok. V syrové podobě – na vrcholu letní sezóny – ji můžete koupit v obchodech s exotickým ovocem nebo objednat online.