Pijte ho místo zeleného čaje. Snižuje hladinu cukru a má protizánětlivé účinky.

by Šéfkuchař

Čaj je po vodě druhým nejoblíbenějším nápojem na světě a jeho mnohé druhy nabízejí nejen jedinečnou chuť, ale také řadu zdraví prospěšných látek. Mezi ně patří i částečně fermentovaný čaj oolong, který je skutečnou lahůdkou pro gurmány a hledače elixírů zdraví.

Pijte ho místo zeleného čaje. Snižuje hladinu cukru a má protizánětlivé účinky .

  1. Z hlediska fermentace se čaj oolong nachází mezi zeleným a černým čajem.
  2. Oolong může podporovat zdraví střev tím, že podporuje růst prospěšných bakterií.
  3. Polyfenoly obsažené v čaji oolong mají protizánětlivé účinky a mohou regulovat hladinu cukru v krvi.
  4. Čaj oolong obsahuje L-theanin, který má pozitivní vliv na relaxaci a koncentraci.
  5. Pro dokonalou chuť a nejlepší sílu nálevu se doporučuje louhovat čaj oolong při teplotě 82-87 °C po dobu pěti až sedmi minut.

Co je to čaj oolong?

Peter Goggi, prezident čajové rady Spojených států, vysvětluje, že čaj oolong je čaj, který na stupnici fermentace spadá mezi zelený a černý čaj. Jeho chuť se může pohybovat od jemných tónů broskví a hrušek až po intenzivnější chutě v závislosti na stupni oxidace.

„Abychom však lépe porozuměli čaji oolong, musíme nejprve vědět něco více o zeleném a černém čaji,“ říká Peter Goggi. „Všechny se vyrábějí z lístků čajovníku Camellia sinensis a jsou známé jako pravé čaje. Zelený čaj je neoxidovaný, což znamená, že při výrobě není dlouhodobě vystaven působení kyslíku . má zelenou barvu a travnatou, sennou chuť. Černý čaj je naproti tomu plně oxidovaný – je dlouhodobě vystaven působení vzduchu, takže přirozená chemická reakce v listech je dokončena dříve, než dojde k jeho uvolnění . Černý čaj má tmavší barvu, načervenalý nádech v šálku a silnější aroma.

Podle Goggiho je oolong čaj, který je jen částečně zoxidovaný. „Jeho konečná barva a síla v šálku závisí na tom, jak dlouho proces oxidace trvá,“ říká. „Některé čaje oolong jsou oxidovány minimálně, zatímco jiné jsou vysoce oxidované. To znamená, že existuje široká škála typických chutí oolongů. Nejcennější oolongy však mají při vaření jasnou a světlou barvu a také výrazný broskvový a/nebo broskvový nádech. hruškovou příchuť „.

Užitečné vlastnosti čaje oolong

Samina Kalloo, registrovaná dietoložka, zdůrazňuje, že oolong může pomoci podpořit zdraví střev tím, že podporuje růst prospěšných bakterií. „Výzkum vztahu mezi potravinami a střevním mikrobiomem se stále objevuje a přibývá studií, které zkoumají vztah mezi konzumací některých nápojů, zejména čaje, a zdravím střev,“ říká Kalloo.

Kromě toho polyfenoly obsažené v čaji oolong, zejména theasinensiny, mají protizánětlivé vlastnosti a mohou pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi. „I když je třeba provést další výzkum biologické dostupnosti theasinensinů, současné důkazy naznačují, že tyto sloučeniny mohou hrát klíčovou roli ve zdravotních přínosech čaje oolong, včetně antihyperglykemických, tj. vyrovnávajících hladinu cukru v krvi, a protizánětlivých účinků,“ dodává odborník na výživu.

Všechny čaje obsahují L-theanin, aminokyselinu, která podporuje relaxaci a zlepšuje koncentraci. Čaj Oolong může být díky kombinaci L-theaninu a kofeinu obzvláště účinný při snižování stresu a zlepšování duševní pohody.

„Z přehledu výzkumu čistého L-theaninu z roku 2020 vyplývá, že 200 až 400 mg L-theaninu denně může pomoci snížit stres a úzkost u lidí ve stresových podmínkách,“ říká Kalloo.

Jak si připravit dokonalý čaj oolong?

Podle doporučení americké čajové rady je nejlepší velké a jemné čajové lístky oolongu zalévat vodou o teplotě 82-87 stupňů Celsia. Doba louhování by měla být pět až sedm minut, ale vyplatí se experimentovat, abyste našli ideální chuť a sílu nálevu.

Pokud hledáte nové chutě a chcete obohatit svůj jídelníček o zdraví prospěšné nápoje, čaj oolong může být hitem.

You may also like

Leave a Comment