Zapomněli jste před večeří rozmrazit maso? Nic není ztraceno! Existuje několik účinných způsobů, jak rychle rozmrazit jakýkoli druh masa. Vysvětlíme vám, jak účinně rozmrazit maso v troubě, mikrovlnné troubě a dalšími způsoby. Naučte se, jak připravit zmrazené maso, aby bylo vhodné k přípravě večeře.
Jak rychle rozmrazit kuřecí maso?
Zmrazování masa je způsob, jak prodloužit jeho čerstvost a uchovat ho déle. Je však důležité si uvědomit, že jednou rozmražené maso nebo ryby nelze znovu zmrazit! Opětovné zmrazení masa může způsobit množení bakterií, což může vést k otravě jídlem. Salmonela, kterou se lze nakazit konzumací prošlého masa, představuje velmi vážné zdravotní riziko. Rychlé rozmrazení kuřecího masa není snadné, to je fakt. Nestačí jen vyndat maso z mrazáku, položit ho na talíř a nechat ho automaticky rozmrazit při pokojové teplotě. To je chyba, kterou mnoho lidí neustále dělá. Proč je lepší maso tímto způsobem nerozmrazovat? Teplota udržovaná v domácích podmínkách podporuje růst různých bakterií na mase, které přímo ohrožují zdraví. Můžete si otrávit trávicí systém a způsobit si problémy. Proto je lepší se tomuto způsobu rozmrazování vyhnout!
Nejlepší je rozmrazovat maso předem. Čím pomaleji se pták rozmrazuje, tím méně chuti, vlastností a struktury ztratí. Za tímto účelem se vyplatí vyjmout kuře z mrazáku a přemístit ho do lednice – aby se mohlo v klidu „vzpamatovat“ při teplotě nejlépe mezi 4 a 7 stupni. Umístěte ptáka do vhodné nádoby (talíř, mísa), aby se voda nebo šťáva z masa náhodou nevylila na ostatní potraviny uložené v chladničce. Pokud voda z kuřete ukápne na uzavřený výrobek, nedojde k žádné tragédii. Horší však je, pokud se voda z rozmrazovaného masa dostane do otevřeného výrobku a někdo na něj sáhne. Po konzumaci takového výrobku může mít dotyčný bohužel žaludeční potíže.
Jak rychle rozmrazit kuře… ve vodě?
Velmi rozšířenou metodou je rozmrazování kuřecího masa ve vodě. Důležité pravidlo – nevkládejte maso do horké vody. Teplá voda podporuje množení bakterií, což může vést k otravě jídlem. Rozmrazování v teplé vodě může také způsobit, že kuřecí prsa budou nepříjemně zapáchat. Bezpečnější metodou je rozmrazování masa ve studené vodě. Tímto způsobem nebude drůbež nebo ryba vystavena teplotě, takže neúmyslně nevytvoříte ideální prostředí pro rozvoj mikroorganismů. Pokud máte velmi málo času a nemůžete si dovolit rozmrazovat v lednici, není špatný nápad ošetřit maso studenou vodou.
Ptáka jednoduše vložte do libovolné nádoby s vodou. Je vhodné maso předem zabalit do sáčku, aby nepřišlo do styku s vodou. Vodu je třeba měnit alespoň každou hodinu. Pokud je to možné, doporučuje se také umístit sáček pod tekoucí studenou vodu. Maso by se mělo rozmrazit přibližně za 2 hodiny (při porci 0,5 kg). Tento způsob je samozřejmě rychlejší než rozmrazování v lednici – vyžaduje však velkou opatrnost. Zejména proto, že při rozmrazování drůbeže pod studenou vodou je třeba vodu čas od času vyměnit. Co se týče úspory peněz, nebude to nejlepší metoda – budete muset nabírat tekoucí vodu. Měli byste se také ujistit, že je sáček s kuřetem uvnitř vzduchotěsný. Jinak se může stát, že maso začne absorbovat bakterie a pak bude veškeré rozmrazování zbytečné.
Jak rozmrazit maso v troubě a mikrovlnné troubě?
Maso můžete rozmrazovat také v troubě nebo mikrovlnné troubě. Před rozmrazováním se vyplatí zkontrolovat, zda má vaše zařízení příslušnou funkci rozmrazování. Pokud se rozhodnete použít mikrovlnnou troubu, zkontrolujte, zda má funkci rozmrazování.
Trouba by měla být vybavena ventilátorem, aby se maso mohlo vysušit. Chcete-li ptáka rozmrazit tímto způsobem, vložte jej do nádoby určené pro tento typ zařízení a poté zapněte mikrovlnnou troubu na příslušný program. Díky tomu je možné maso rozmrazit velmi rychle a pohodlně. Vzhledem k tomu, že rozmrazování pod studenou vodou nebo v chladničce vyžaduje mnoho času a pozornosti, nebudete zde muset dělat téměř nic.
Kuřecí maso lze rozmrazovat v mikrovlnné troubě
Při rozmrazování drůbeže v troubě nebo mikrovlnné troubě však buďte opatrní! S teplem to nesmíte přehánět. Pokud kuře přehřejete, budete ho muset ihned po dokončení rozmrazování uvařit. Jinak si ho bakterie rychle „všimnou“. Stejně tak je důležité zvolit nádobu, ve které se kuře bude ohřívat. Některé z nich mohou při kontaktu s horkým ptákem začít vylučovat škodlivé látky. A v jiném případě se může nádobí začít tavit. To se rovněž nepříznivě projeví jak na chuti a vlastnostech kuřete, tak na zdraví domácnosti.
Je možné vařit mraženou drůbež?
Pokud máme málo času a maso je hluboce zmrazené, můžeme ho tepelně zpracovat bez rozmrazování. Často to děláme s mořskými plody nebo mraženou zeleninou. Mraženou drůbež lze také tepelně upravit. Je však třeba mít na paměti, že vaření pokrmu ze zmrazeného masa může trvat několikanásobně déle.
Mnohem lepší variantou je ptáka rozmrazit a poté uvařit – pak budete mít jistotu, že tepelně uvaříte i velké kuřecí čtvrtky. Chcete kuře uvařit a poté upéct? Nejlepší bude rozmrazit ho předem. Zmrazené kuře, které smažíte na pánvi, může být uvnitř syrové. A to vede k mnoha nepříjemným onemocněním a neduhům.