Na pultech obchodů najdete různé druhy pepře, mimo jiné: zelený pepř. Jaký je postup jeho výroby a získávání, čím se liší od pepře černého, jakou má chuť a má prospěšné vlastnosti?
Jak se zelený pepř vyrábí?
Zelený pepř je vlastně nezralý černý pepř. Pochází ze stejné rostliny, ale sklízí se dříve, než dozraje a zčerná, zčervená nebo zbělá. Po sklizni se zelený pepř nejčastěji zmrazuje, suší nebo nakládá do slaného nálevu, díky čemuž si paprika co nejdéle zachová svou čerstvost a chuť.
Nejvíce paprik se pěstuje v jižní Asii a Vietnam je největším světovým vývozcem.
Jakou chuť mají zelené papriky?
Zelený pepř má jemnější chuť než jeho bílé, červené nebo černé odrůdy. Pokud se podíváme na stupnici pálivosti, kde 10 je nejpálivější paprika, je bílá paprika na 8. místě, černá na 7. místě a zelená na 3. místě.
Zastánci ochucování pokrmů zeleným pepřem poukazují na aspekty, jako je svěžest a hluboký ovocný buket. Chuťové vjemy nejsou vtíravé, ale příjemné a pomalu se stupňují. Je však třeba poznamenat, že tzv. závěrečný dotek je rozhodně pikantní, ale příjemná pachuť . Proto se zelené papriky mnohem častěji konzumují ve formě celých, než mletých .
Zelený pepř – nutriční vlastnosti
Může malý zelený hrášek pepře obsahovat vitaminy a minerály, které budou mít pozitivní vliv na náš organismus? Určitě ano. Zelený pepř je dobrým zdrojem antioxidantů, tedy antioxidantů, které chrání tkáně před škodlivými účinky volných radikálů.
Zelené papriky mají vysoký obsah vitaminu C, který je nezbytný pro posílení imunity organismu. Konzumace jedné čajové lžičky zeleného pepře z 80 %. pokrývá denní potřebu tohoto vitaminu. Zajímavé je, že zmíněný vitamin C není přítomen v zrnkách černého pepře.
Jaké další složky dodáváme našemu tělu konzumací zeleného pepře? Především bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, vitaminy skupiny B a vitamin K. Kromě toho tyto papriky obsahují zinek, fosfor, fluor, jód, hořčík, mangan, měď, draslík, sodík, vápník a železo.
Stojí za to vědět: Sůl, pepř a citron – lék na zdravotní potíže