Sedm příznaků, že jíte příliš mnoho cukru. Vaše tělo volá o pomoc

by Šéfkuchař

Cukr není jen bílý prášek přidávaný do čaje nebo kávy. Jednoduché sacharidy, které nám mohou tolik škodit, se nacházejí v mnoha potravinách. Vaše tělo vám dá poměrně rychle najevo, že mu taková strava neprospívá. Jak poznáte, že jíte příliš mnoho cukru? Podívejte se, zda na svém těle pozorujete podobné varovné příznaky.

Osm varovných příznaků, že jíte příliš mnoho cukru.

  • Cukr nerovná se cukr, a to rychle zjistíte. Jak vysvětlují odborníci, příliš mnoho jednoduchých sacharidů ve vaší stravě může způsobit vážné zdravotní problémy, včetně obezity a deprese.
  • Strava s vysokým obsahem jednoduchých cukrů může také způsobit zažívací potíže, nadýmání a problémy se zuby.

Sladkosti, těstoviny, chléb, ovoce a zelenina mají vysoký obsah sacharidů. Ne všechny jsou však škodlivé. Záleží na tom, zda jíte potraviny bohaté na jednoduché nebo složené sacharidy a v jaké společnosti se vyskytují. Vysvětlíme vám, jaké signály vám může dávat vaše tělo, když máte v těle příliš mnoho jednoduchých cukrů.

  • Sedm varovných signálů, že jíte příliš mnoho cukru

Jednoduché sacharidy (tedy jednoduché cukry) se nacházejí například v sušenkách a sladkostech, sladkých nápojích a rafinovaných potravinách. Jsou rychle tráveny a způsobují zvýšení hladiny cukru v krvi. Složené sacharidy z ovoce, zeleniny, ořechů a celozrnných výrobků však poskytují pomalé a rovnoměrné uvolňování energie, a tím zabraňují prudkému zvýšení hladiny glukózy v krvi. Jak vysvětlují odborníci, pokud jíte příliš mnoho jednoduchých cukrů, můžete rychle začít pociťovat několik charakteristických příznaků. Těchto sedm příznaků naznačuje, že je čas na dietní zkoušku svědomí.

1. Nadýmání břicha a zácpa

Pokud na vašem talíři převažují rafinované sacharidy, jako je bílá mouka a sladké pochutiny, není divu, že začnete pociťovat nadýmání břicha a problémy s vyprazdňováním. Zařaďte do svého jídelníčku více zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků, semínek nebo ořechů a rychle pocítíte úlevu. Vláknina pomůže v boji proti zácpě a bude mít také pozitivní vliv na vaši střevní mikroflóru. Zajistí také snadnější a rychlejší pohyb potravy trávicím traktem. Vláknina také pomáhá zbavit se plynatosti.

2. Vysoká hladina cukru v krvi

Kdy jste si naposledy kontrolovali hladinu cukru v krvi? Konzumace jednoduchých sacharidů vede téměř vždy k velmi nepříznivému scénáři pro organismus. Krátce po jejich konzumaci se hladina cukru v krvi prudce zvýší – můžete to pocítit jako náhlý příval energie. Bohužel se jedná pouze o dočasný efekt. Jednoduché cukry jsou naším tělem rychle tráveny a vzniká tzv. cukrová jáma. Proto po špatně složeném jídle dochází k poklesu energie, špatnému zdravotnímu stavu a dokonce i k letargii. Hlad se vrací stejně rychle. Tělo potřebuje energii.

3. Kožní problémy

Podle studie Americké dermatologické společnosti z roku 2022 jsou viníky opakujících se vyrážek pravděpodobně potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako jsou sladké pochutiny a rafinované sacharidy. Tyto potraviny mohou vyvolat zánět, který způsobuje akné.

4. Zubní kaz

Pokud častěji navštěvujete zubaře a stále se potýkáte s následky zubního kazu, nehledejte příčiny daleko. Začněte u svého talíře. Méně cukru (včetně přírodního nebo skrytého cukru) znamená méně kazů a zdravější zuby.

5. Deprese

Čínští vědci se rozhodli studovat dospělé Američany a jejich stravu. Nová studie zjistila souvislost mezi vysokým příjmem cukru a zvýšeným rizikem deprese u dospělých. To znamená, že konzumace nadměrného množství cukru může mít negativní dopad na duševní zdraví. Změny ve stravování sice depresi nevyléčí, ale mohou významně podpořit terapii. Jiné studie potvrzují, že konzumace pestrých, na živiny bohatých potravin, jako je ovoce a zelenina, může skutečně zlepšit vaši náladu.

6. Nedostatek energie

Pokud máte ve stravě příliš mnoho jednoduchých cukrů, nedodáváte tělu solidní dávku energie. Nedodáváte mu ani další cenné živiny. Potraviny bohaté na bílkoviny budou mnohem zdravější, protože vás zasytí a dodají energii. Zelenina, ovoce a celozrnné výrobky obsahují také mnoho dalších cenných mikro a makroživin, včetně vitaminů a minerálních látek.

7. Přibývání na váze

Zřejmým signálem, který vám tělo vysílá, pokud jíte příliš mnoho cukru, je přibývání na váze. Rafinované sacharidy vás nutí konzumovat jich velké množství, ale vaše tělo přesto nedostává dostatek živin. To následně vede k větší konzumaci jídla a tvorbě tukové tkáně. Výzkumy potvrzují, že zvýšení denního příjmu škrobu nebo přidaného cukru o pouhých 100 g je spojeno s výrazným nárůstem tělesné hmotnosti.

You may also like

Leave a Comment