Vepřová panenka vyjde z trouby šťavnatá. Jen je třeba pamatovat na důležitý krok

by Šéfkuchař

Vaření vepřové panenky z trouby k večeři je skvělý nápad. Nejen proto, že takto připravené maso je jednoduše chutné, méně kalorické a skvěle se kombinuje s různými přísadami. Také proto, že upečenou vepřovou panenku lze po vychladnutí s úspěchem použít jako studené maso na sendviče. Výhoda je tedy dvojnásobná, pokud ovšem něco zbyde na druhý den.

Vepřová panenka bude šťavnatá, pokud ji necháte odpočinout.

Vepřové maso miluje vlhké suroviny. V České republice je velmi oblíbená vepřová panenka se sušenými švestkami nebo meruňkami. Maso však nemusíte plnit ovocem, aby bylo křehké a zároveň šťavnaté. Stačí je hodit do pekáče a péct je tak, aby maso zakryly. Mnoho lidí dělá tu chybu, že vepřovou panenku ihned po upečení nakrájí. Bude mnohem šťavnatější, pokud se budete řídit doporučením kuchařů.

Hledáte návod, jak připravit šťavnatou vepřovou panenku v troubě? Dejte si ji odpočinout

Když se vepřová panenka peče, masové šťávy se pohybují uvnitř jejích vláken. Když troubu vypnete, stále ještě bublají v tkáních. Potřebují čas, aby se rovnoměrně rozprostřely po celé struktuře masa. Pokud začnete krájet ihned po upečení, šťávy rychle vytečou.

Jak nechat vepřovou panenku odpočinout?

Nestačí nechat maso v troubě, protože stále vysoká, i když postupně klesající teplota ho ještě nějakou dobu zahřívá a zároveň vysušuje. Přeneste proto pečeni na prkénko a volně ji přikryjte alobalem. Nepřitlačujte ji k masu, aby vodní pára postupně unikala. Nechte ji 10-15 minut odpočívat.

Recept na vepřovou panenku s jablky

K ozdobení masa použijte pečená jablka. Pomocí sádla, jablek a cibule můžete také připravit lahodnou omáčku k pečenému masu, bramborám nebo obilovinám. Jednoduše přendejte všechny ingredience z pekáče do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezíská správnou konzistenci. Pro zahuštění můžete přidat lžíci pšeničné mouky. Výborná je jak v plovoucí verzi, tak rozmixovaná mixérem na hladký krém.

Složení: 

  • Příprava: 1 kg vepřové panenky bez kosti,
  • 4-5 jablek,
  • 2 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíce másla,
  • několik snítek tymiánu,
  • sušená majoránka,
  • 100 ml zeleninového vývaru,
  • sůl, pepř podle potřeby.

Provedení:

  1. Omyté a osušené maso potřeme kořením – solí, pepřem a majoránkou. Vložíme do skleněné mísy, přikryjeme fólií a necháme alespoň 30 minut odležet.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.
  3. Jablka nakrájíme na čtvrtky, přičemž je předem zbavíme jadřinců.
  4. Na pánvi s rozehřátým olivovým olejem opečte vepřovou panenku ze všech stran tak, aby se vlákna a šťávy uzavřely uvnitř masa. Vyjměte ji z formy a vložte do žáruvzdorné misky.
  5. Do pánve přidejte lžíci másla, přidejte a osmahněte cibuli a poté osmahněte jablka, aby při pečení neuvolňovala vodu.
  6. Přídavky z pánve vložíme do pekáče k masu, přidáme stroužky česneku, několik snítek tymiánu a zalijeme malým množstvím vývaru. Přikryjte pokličkou nebo alobalem.
  7. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 60 minut, 10 minut před koncem pečení pokličku nebo alobal odstraňte.
  8. Po upečení položte maso na prkénko a nechte 10-15 minut odpočívat.

You may also like

Leave a Comment