Podle nejnovějšího žebříčku BBC se na prvním místě žebříčku nejzdravějších ryb světa umístil okoun tichomořský, známý také jako růžovka. Získala celých 89 bodů ze 100 možných. Přestože v České republice zatím není příliš oblíbený, jeho výjimečná výživová hodnota by si mohla rychle získat přízeň českých spotřebitelů. Otázkou je, jak tuto rybu připravit? Představujeme nejjednodušší recept.
Okoun tichomořský, žijící v chladných vodách severního Tichého oceánu, je skutečnou pokladnicí živin. Obsahuje omega-3 kyseliny, vitaminy D a B12 a minerály, které podporují naše srdce, nervový systém a imunitu. Jeho kvality již byly oceněny v Evropě a nyní má mořský okoun díky doporučení BBC šanci získat oblibu i v České republice.
Červené maso okouna je mimořádně chutné a křehké. Lze ho připravovat na jakýkoli způsob – hodí se ke smažení, pečení i grilování. V České republice je k dostání především ve formě mražených plátků, což je výhodná varianta pro lidi, kteří ocení rychlé kulinářské řešení. Nejjednodušším způsobem přípravy filé je jeho příprava na pánvi.
Tento pokrm je opravdu vynikající. Červenou rybu lze smažit osmaženou – s malým množstvím mouky a koření nebo v palačinkovém těstíčku. Filet z této ryby je tenký, proto ho smažte krátce a opatrně, aby se nepřepálil.
Jak smažit filé z okouna tichomořského?
Ingredience na červené rybí filety:
Potřebujeme: filé z okouna tichomořského 4 kusy.
Olivový olej 2 polévkové lžíce
Citronová šťáva 2 polévkové lžíce
Sůl 1/2 čajové lžičky
Pepř 1/4 čajové lžičky
Sušený tymián 1/2 čajové lžičky
Mouka na obalení
Olej na smažení
Rybí omáčka
Majonéza 2 polévkové lžíce
Přírodní jogurt 4 polévkové lžíce
Jemně nakrájené okurky 2 polévkové lžíce
Kopr 1 polévková lžíce
Pažitka 1 polévková lžíce
Provedení:
Postup: Olivový olej smíchejte s citronovou šťávou, tymiánem, pepřem a solí. Důkladně promíchejte a potřete jím obě strany filetů. Odstavte je na 15 minut.
Připravte omáčku. Všechny ingredience smíchejte dohromady a dejte stranou. Rybu lehce osušte. Obalte je v mouce a přebytečnou část oklepejte. Smažte na středně rozpáleném tuku – 3-4 minuty z každé strany. Podávejte s omáčkou a brambory.