Je bohatá na bílkoviny a vitamíny a chrání také před rakovinou. Nejlepší ryby, které si můžete koupit

by Šéfkuchař

rybaČastěji ji najdeme uzenou, méně často jako produkt k večeři. V obou případech, zejména v tom druhém, stojí za to tuto zdravou a chutnou rybu vyzkoušet. Je to obyvatel Atlantiku, bohatý na vitaminy a minerály.

Halibut je jednou z nejzdravějších ryb

Halibut atlantský se v obchodech objevuje na našich stolech stále častěji. Je známý také jako platýs břidlicový a bílý a je příbuzný platýsovi. Zajímavé je, že je největším členem jejich rodiny. Ačkoli si při pohledu na platýse představíme rybu velikosti kapra, existují ryby o hmotnosti přes 300 kilogramů.

Nejčastěji se však jedná o rybu, která miluje chlad, je snadná na přípravu a především mimořádně pozoruhodná pro své zdraví prospěšné vlastnosti. Má nízký obsah kalorií (asi 100 kalorií ve 100 gramech), zato je velmi bohatá na bílkoviny, a to až 20 %. Večeře z platýse bude mimořádně libová (2 % tuku) a velmi dietní . To vše je však jen doplněk k těm vitamínům a stopovým prvkům, které jsou ukryty v mase této ryby .

Ryba proti rakovině

Jak víme, hojnost ryb není silnou stránkou jídelníčku současných Čechů . Měli bychom se to pokusit změnit, protože jsou důležitou a zdravou součástí našeho jídelníčku. Obvykle mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, draslíku, fosforu a selenu a také vitaminů, zejména ze skupiny B. Halibut není jiný, nebo se možná liší tím, že je na tyto složky mimořádně bohatý i pro člověka. všechny druhy ryb světa v našem jídelníčku.

Studie ukazují, že halibut je skvělým řešením pro lidi, kteří bojují s vysokou hladinou cholesterolu a rizikem kardiovaskulárních onemocnění , jako je ateroskleróza nebo infarkt. Přitom omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky. To vše kromě toho, že libové a vysoce bílkovinné ryby jsou vynikající součástí redukční diety . Halibutovi by se měly vyhýbat pouze těhotné osoby, a to kvůli možnému obsahu rtuti, která může být pro plod škodlivá.

Recept na halibuta

Odborníci na výživu upozorňují, že jedním z faktorů, které nás odrazují od experimentování s novými rybami, je neznalost způsobu jejich přípravy . Proto se vyplatí připomenout si základní pravidlo, které funguje v 9/10 případů. Inu, ryba je ryba, takže halibuta lze připravit stejným způsobem jako pstruha nebo lososa.

A ano, pečený bude určitě lepší než smažený. Zabalený do pečicího papíru, potřený citronovou šťávou a několika oblíbenými druhy koření si zachová maximum zdraví prospěšných látek. Bohužel halibut nepatří v našich obchodech k nejlevnějším rybám . Vyplatí se však sledovat akce, které se čas od času objeví. Můžete ho také pojmout jako slavnostní večeři, ke které se bude hodit pečený filet.

You may also like

Leave a Comment