Bez másla si nedokážeme představit naše každodenní jídlo, pečení a často ani smažení. Je to jen obyčejné, nebo přepuštěné? I když mají jedno společné, mají také mnoho společného. Je dobré vědět, jak používat obě.
Změklé máslo a běžné máslo – jaký je mezi nimi rozdíl?
Obyčejné máslo, nakrájené na kostičky, známe mnohem lépe než přepuštěné máslo. Podle nařízení musí obsahovat 80 až 90 procent mléčného tuku. Tradičně se máslo vyrábí z kravského mléka. To bychom měli hledat na etiketě. Jak je to ale s přepuštěným máslem?
Z indické kuchyně.
Ghee, známé také jako přepuštěné máslo , je produkt s dlouhou tradicí, zejména v indické kuchyni. Proces jeho výroby zahrnuje šetrné zahřátí běžného másla, aby se oddělil mléčný tuk od vody a mléčných bílkovin, jako je kasein.
Obsahují vitamíny
Běžné i přepuštěné máslo dodávají tělu důležité vitaminy, jako jsou A, D, E a K. Přepuštěné máslo se vyznačuje také obsahem mastných kyselin s krátkým řetězcem, které jsou prospěšné pro zdraví střev. Studie ukazují, že tyto kyseliny mohou zmírňovat záněty.
Jaký je rozdíl mezi přepuštěným máslem a běžným máslem?
- Vyšší bod zakouření. Ghí je vhodné ke smažení a pečení při vysokých teplotách. Nepřipaluje se tak snadno jako běžné máslo, které lze použít pouze na krátké smažení, např. na míchaná vajíčka.
- Neobsahuje laktózu a kasein. Doporučuje se pro osoby s intolerancí laktózy nebo alergií na kasein.
- Delší trvanlivost. Lze jej skladovat v chladničce až rok a neztrácí své cenné vlastnosti.