Nabídka českých polévek je poměrně široká, ale někdy se vyplatí zvolit něco úplně jiného. Lahodná řecká polévka avgolemono je vzpomínkou na slunečné dny, která rozzáří i ta nejpochmurnější lednová odpoledne.
Bujón je polévka, jejíž vůně naplní každou neděli mnoho českých domácností. Až přijde další týden, změní se jako chameleon i ikonické rajče. Místo rajčatového protlaku však do vývaru přidáme citron a několik dalších ingrediencí. Získáte avgolemono neboli řeckou citronovou polévku. Je to dokonalá kombinace svěžesti a sytosti.
Citronová polévka avgolemono
Název tohoto pokrmu pochází z řeckých slov avo (vejce) a limon (citron), což rozhodně není náhodné. Avgolemono je polévka na bázi vývaru, obvykle kuřecího, zahuštěná jemnou vaječnou pěnou a citronovou šťávou.
Má jedinečnou, lehce nakyslou chuť, která se dokonale snoubí s křehkostí vajec. Je to ideální polévka na každý den.
Recept je jednoduchý, ale vyžaduje určité soustředění. Hlavní je opatrně smíchat horký vývar se směsí vajec a citronové šťávy a neustále míchat, aby se vejce nesrazila. Vývar si můžete připravit sami nebo použít kuřecí vývar z nedělního oběda.
- Ingredience:
- Potřebujete: 2 litry kuřecího nebo drůbežího vývaru,
- 2 citrony,
- 3 vejce,
- 1 lžíce vody,
- 1 šálek těstovin orzo,
- sůl a pepř podle chuti
- 2 kuřecí řízky,
- sladká a pálivá paprika,
- oregano,
- olej na smažení,
- koriandr.
Způsob přípravy:
- Zpracování: Vývar uvaříme a přidáme těstoviny orzo. Vařte na mírném ohni, dokud těstoviny nezměknou.
- Vejce rozšlehejte v misce. Za stálého míchání postupně přidáváme citronovou šťávu.
- Do vajec přidejte několik lžic horkého vývaru a promíchejte. Tím zabráníte srážení vajec.
- Směs nalijte do hrnce s polévkou a nudlemi.
- Přiveďte k varu, ale nevařte příliš dlouho.
- Odstavte hrnec z ohně a polévku osolte a opepřete.
- Kuřecí řízky nakrájejte na kostky, osolte, opepřete, ochuťte sladkou a pálivou paprikou a oreganem.
- Maso osmahněte na pánvi.
Hotovou polévku podávejte s kousky kuřete a čerstvým koriandrem. Pro výraznější chuť můžete do polévky přidat trochu nastrouhané citronové kůry. Dobrou chuť!