V restauraci jsem ho nenašla, tak jsem si ho udělala doma. Manžel vylízal talíř dočista.

by Šéfkuchař

Až vás omrzí obyčejná kuřecí stehna, je čas vyzkoušet peruánské kuře. Je to snadno připravitelné jídlo, které vaši rodinu nadchne. Šťavnaté, smažené maso je ideální k večeři.

Peruánské kuře je pokrm, který se často objevuje na jídelních lístcích jihoamerických restaurací, ale v České republice se s ním téměř nesetkáte. Nejde o nic jiného než o pečené kuře podávané se zelenou omáčkou z koriandru, jalapeňos, majonézy a česneku.

Peruánské kuře – recept na večeři

Kuře se marinuje ve speciální směsi koření, která mu dodá intenzivně aromatickou chuť. Marináda obvykle obsahuje kmín, sladkou červenou papriku, česnek, citron a další bylinky. Jejich množství můžete upravit podle vlastního uvážení.

Kuře se tradičně peče na rožni nad dřevem, které mu dodává výraznou, lehce kouřovou chuť. Není však nutné zapalovat oheň – použijte obyčejný pekáč.

Moje rodina toto kuře miluje a v míse nezbyla ani kapka omáčky. Je to vynikající alternativa ke klasickým receptům na pečené maso. Místo celého kuřete používám celá stehna. Dobu pečení pak zkracuji podle velikosti masa.

Složení: 

  • Asi 1,2 kg kuřete,
  • 4 stroužky česneku,
  • 1 lžíce mletého kmínu,
  • 1 lžíce sladké papriky se lžící,
  • 1 lžíce oleje,
  • půl lžičky pepře,
  • půl lžičky oregana,
  • 1,5 lžičky soli,
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu,
  • šťáva vymačkaná z poloviny citronu

Zelená omáčka:

  • Svazek čerstvého koriandru,
  • 1 paprika jalapeño (nebo jiná pálivá paprika),
  • 1 lžíce oleje,
  • 1/3 šálku majonézy,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 lžíce limetkové šťávy,
  • 1/4 lžičky soli.

Způsob přípravy:

  1. Do mísy nasypeme všechno koření na kuře, přidáme olej, šťávu a kůru z citronu a důkladně promícháme.
  2. Maso důkladně potřete marinádou. Většina z ní by měla jít pod kůži.
  3. Marinované kuře vložte na několik hodin, nebo lépe přes noc, do lednice.
  4. Druhý den vložte maso do pekáče nebo žáruvzdorné misky a zalijte několika lžícemi vody.
  5. Volně zakryjte alobalem.
  6. Vložte na 50 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
  7. Po této době alobal odstraňte a pečte dalších 30 minut, dokud kůže nezíská zlatohnědou barvu.
  8. Všechny přísady na omáčku vložte do mixéru a rozmixujte.

Připravené kuře rozdělte na porce a přelijte omáčkou. Podávejte s hranolky nebo vařenými brambory a salátem. Dobrou chuť!

You may also like

Leave a Comment