Až vás omrzí obyčejná kuřecí stehna, je čas vyzkoušet peruánské kuře. Je to snadno připravitelné jídlo, které vaši rodinu nadchne. Šťavnaté, smažené maso je ideální k večeři.
Peruánské kuře je pokrm, který se často objevuje na jídelních lístcích jihoamerických restaurací, ale v České republice se s ním téměř nesetkáte. Nejde o nic jiného než o pečené kuře podávané se zelenou omáčkou z koriandru, jalapeňos, majonézy a česneku.
Peruánské kuře – recept na večeři
Kuře se marinuje ve speciální směsi koření, která mu dodá intenzivně aromatickou chuť. Marináda obvykle obsahuje kmín, sladkou červenou papriku, česnek, citron a další bylinky. Jejich množství můžete upravit podle vlastního uvážení.
Kuře se tradičně peče na rožni nad dřevem, které mu dodává výraznou, lehce kouřovou chuť. Není však nutné zapalovat oheň – použijte obyčejný pekáč.
Moje rodina toto kuře miluje a v míse nezbyla ani kapka omáčky. Je to vynikající alternativa ke klasickým receptům na pečené maso. Místo celého kuřete používám celá stehna. Dobu pečení pak zkracuji podle velikosti masa.
Složení:
- Asi 1,2 kg kuřete,
- 4 stroužky česneku,
- 1 lžíce mletého kmínu,
- 1 lžíce sladké papriky se lžící,
- 1 lžíce oleje,
- půl lžičky pepře,
- půl lžičky oregana,
- 1,5 lžičky soli,
- nastrouhaná kůra z 1 citronu,
- šťáva vymačkaná z poloviny citronu
Zelená omáčka:
- Svazek čerstvého koriandru,
- 1 paprika jalapeño (nebo jiná pálivá paprika),
- 1 lžíce oleje,
- 1/3 šálku majonézy,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžíce limetkové šťávy,
- 1/4 lžičky soli.
Způsob přípravy:
- Do mísy nasypeme všechno koření na kuře, přidáme olej, šťávu a kůru z citronu a důkladně promícháme.
- Maso důkladně potřete marinádou. Většina z ní by měla jít pod kůži.
- Marinované kuře vložte na několik hodin, nebo lépe přes noc, do lednice.
- Druhý den vložte maso do pekáče nebo žáruvzdorné misky a zalijte několika lžícemi vody.
- Volně zakryjte alobalem.
- Vložte na 50 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
- Po této době alobal odstraňte a pečte dalších 30 minut, dokud kůže nezíská zlatohnědou barvu.
- Všechny přísady na omáčku vložte do mixéru a rozmixujte.
Připravené kuře rozdělte na porce a přelijte omáčkou. Podávejte s hranolky nebo vařenými brambory a salátem. Dobrou chuť!