Ovoce zvané „bílé zlato“ je mezi Čechy stále oblíbenější. A to je dobře, protože bílá moruše, a právě o ní je řeč, má nejen jedinečnou chuť, ale také řadu zdraví prospěšných látek. Mezi ty nejdůležitější patří podpora srdce, snižování hladiny cukru v krvi a posilování imunity. Výhod bílých moruší je však mnohem více. Přečtěte si o nich ty nejdůležitější informace.
Hedvábník bílý je nenápadný plod, který donedávna znal jen málokdo. Dnes přitahuje stále více pozornosti díky svým jedinečným vlastnostem. Toto neobvykle vypadající ovoce dokáže poskytnout přirozenou podporu organismu a je skvělým doplňkem jídelníčku. Kdo by měl konzumovat zejména bílé moruše?
Moruše bílá je rostlina s neobvyklými plody
Moruše bílá je strom pocházející z Asie, i když v současnosti ji lze nalézt i v jiných částech světa včetně Evropy. Plody moruše bílé jsou ceněny již po staletí a s oblibou se využívají na nejrůznější způsoby. Mají specifický vzhled, něčím připomínají ostružiny nebo maliny. Jsou však bílé, s charakteristickými černými tečkami.
Chuť bílých moruší je jemná a sladká s lehkou kyselinkou. Lze ji přirovnat ke směsi lesních plodů a medu. S oblibou se konzumují čerstvé i sušené. Přidává se do čajů a koktejlů. Snadno se z ní také připravují zavařeniny, jako jsou džemy, šťávy a sirupy.
Je však ceněna nejen pro svou chuť, ale také pro své jedinečné živiny a účinky na organismus. Není proto divu, že těmto drobným plodům věnuje pozornost stále více lidí.
Hedvábník je pokladnicí zdraví. Zdroj vitamínů a minerálů
Bílý morušovník je nízkokalorické ovoce, které je skutečnou pokladnicí užitečných látek. Mimo jiné je cenným zdrojem vitaminů, jako jsou C, E, K a vitaminy skupiny B, které podporují imunitní systém, pokožku a nervový systém. Je také pokladnicí minerálních látek včetně železa, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a zinku.
Kromě toho tyto nenápadné plody dodávají tělu vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá udržovat zdravou postavu. Tím to však nekončí. Bílé moruše jsou také zdrojem antioxidantů, jako jsou flavonoidy a resveratrol.
Od čeho bílá moruše pomáhá? Podpora srdce a imunity
Díky tak působivému bohatství živin může moruše bílá podpořit organismus v mnoha směrech. Mimo jiné reguluje hladinu cukru v krvi, protože obsahuje sloučeniny, které brzdí rozklad cukrů ve střevech. Díky tomu snižuje hladinu glukózy v krvi, takže se doporučuje zejména diabetikům.
Podporuje také srdce a oběhový systém. Resveratrol obsažený v ovoci snižuje krevní tlak a zároveň podporuje kardiovaskulární systém. Moruše bílá má také protizánětlivé účinky a chrání tělesné buňky před poškozením.
Zabraňuje zácpě a podporuje zdravou bakteriální flóru. A to vše díky vláknině obsažené v plodech, která zajišťuje zdraví střev a správnou funkci trávicího systému. Pravidelná konzumace bílých moruší navíc poskytuje cennou podporu imunitního systému díky obsahu vitaminu C a antioxidantů. Ten podporuje přirozené mechanismy organismu, které ho chrání před infekcemi.