Je opravdu zdravější vařit ve fritéze než bez ní?

by Šéfkuchař

Smažit zeleninu do křupava a prakticky bez tuku? To umí moderní kuchyňská fritéza. Jak zdravé je ale vaření ve fritéze doopravdy?

Každý, kdo se rád probírá internetem a zejména sociálními sítěmi, aby našel nápady na recepty a kuchařské trendy, pravděpodobně v uplynulém roce narazil na nový módní kuchyňský spotřebič – fritézu na vzduchu . Pomocí fritézy na vzduchu lze pomocí horkého vzduchu „usmažit“ mnoho potravin do křupavé kůrky prakticky bez tuku. Uvnitř fritézy je topný prstenec, který vytváří teplo, jež je uvnitř přístroje rozváděno vysokou rychlostí pomocí vestavěného ventilátoru. Jak zdravé je ale jídlo ze vzduchové fritézy?

Jsou kuřecí nugety, bramborové klínky atd. díky fritéze zdravé?

Se vzduchovou fritézou lze „usmažit“ téměř všechny polotovary a občerstvení do křupava prakticky bez přidaného tuku: od hotových kuřecích nugetek a rybích prstů z mrazáku až po domácí hranolky a křupavé bramborové klínky. Ve fritéze můžete dokonce upéct zdravé zeleninové lupínky s křupavou kůrkou bez přidání rostlinného oleje.

Pečete zeleninu do křupava prakticky bez oleje? Právě to dokáže efektní kuchyňská fritéza. Jak zdravé je ale jídlo z fritézy ve skutečnosti?

Mnoho lidí ztotožňuje nízkotučné a nízkokalorické potraviny se zdravou stravou. I když byste neměli konzumovat nadměrné množství tuků a zejména nasycených mastných kyselin , mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny a také omega-3 mastné kyseliny mohou být pro lidské tělo velmi cenné. Tyto „dobré tuky“ se někdy nacházejí v přírodních ořeších, semenech, avokádu, tučných mořských rybách a rostlinných olejích, jako je olivový olej, lněný olej a řepkový olej. Nenasycené mastné kyseliny mohou snižovat vysokou hladinu cholesterolu a uvádí se, že mají pozitivní vliv na buněčné stěny, mozek a krevní tlak. Zdravé tuky jsou nezbytné pro co nejvyváženější stravu.

Jezte zdravějiJe opravdu zdravější vařit ve fritéze než bez ní?

Horkovzdušné fritézy fungují v podstatě jako malé konvekční trouby. To znamená, že v nich můžete připravovat potraviny, jako jsou hranolky, pečená zelenina a kuřecí nugety, a to s malým množstvím tuku. Jídlo ve fritéze na vzduchu je však obvykle mnohem křupavější než v běžné troubě. Pokud si tedy chcete pochutnat na čerstvé zelenině, tofu, steaku nebo něčem podobném, co má nízký obsah tuku a je obzvláště křupavé, měli byste zvážit koupi fritézy na vzduchu. Každodenní konzumace kuřecích nugetek, mozzarellových tyčinek a chipsů však není nijak zvlášť zdravá, a to ani bez přidaných tuků.

You may also like

Leave a Comment