Sádlo a balené máslo z obchodu mohou být skryté. Nejlepší tuk na smažení.

by Šéfkuchař

Má spoustu vitamínů, vysoký kouřový bod, je chutné a všestranně použitelné. Nebude stát mnoho, a pokud projevíme trochu dobrého úmyslu, můžeme si je snadno vyrobit doma sami. Seznamte se s vlastnostmi ghí a zjistěte, jak si ho můžete vyrobit sami.

Ghí je stále oblíbenější. Vyznačuje se zlatavou barvou a hustou konzistencí. Je ceněno pro svou jemnou chuť, která se dobře kombinuje s různými pokrmy připravovanými na sladko, na slano i na slano. Má ještě jednu důležitou výhodu – doporučuje se alergikům a lidem, kteří nesnášejí laktózu. Vzhledem k tomu, že ghí neobsahuje kravské mléko, je bezpečné pro všechny, kteří se ze zdravotních důvodů vyhýbají laktóze.

K čemu se používá přepuštěné máslo? Především na smažení. Je alternativou k rostlinným olejům určeným ke smažení za horka, jako je řepkový nebo avokádový olej. Vzhledem k jemné chuti másla je jeho použití na smažení vhodnější než použití avokádového oleje, jehož chuť může být o něco výraznější.

Ghee je ideální pro přípravu horkých pokrmů, protože má vysoký kouřový bod (kouřový bod je teplota, nad kterou se tuk začíná spalovat). V případě přepuštěného másla je maximální teplota přibližně 250 ℃. Tuto teplotu je vhodné porovnat s teplotou tradičního másla – přibližně 100 ℃.

Ghee – složení

Kromě tuku obsahuje přepuštěné máslo také vitaminy rozpustné v tucích. Především vitamin D, který podporuje imunitní systém, zabraňuje křivici, osteoporóze a je nezbytný při prevenci cukrovky. Ghí obsahuje také vitamin K, který se aktivně účastní procesu srážení krve, reguluje hladinu vápníku v krvi a podílí se na metabolismu kostí. Nezapomínejme ani na vitaminy A a E, které se rovněž podílejí na mnoha procesech v těle.

Ghee se nemůže pochlubit zvlášť vysokým obsahem minerálních látek, ale pouze jejich nepatrným množstvím. Je třeba také poznamenat, že stejně jako většina tuků je poměrně kalorické – 100 gramů obsahuje 880 kcal.

Proč byste měli jíst přepuštěné máslo?Sádlo a balené máslo z obchodu mohou být skryté. Nejlepší tuk na smažení.

Ghí obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny. Jednou z těchto kyselin je tzv. kyselina máselná, kterou nelze nalézt v olivovém oleji, rostlinném oleji ani v jiných tucích živočišného původu. Kyselina máselná má cenné vlastnosti podporující zdraví, mezi které patří: snižování zánětů, zmírňování střevních dysfunkcí a také udržování ochranné bariéry a působení proti škodlivým účinkům patogenů.

Zařazení přepuštěného másla do jídelníčku může mít příznivé účinky na vaše zdraví. Mezi přínosy konzumace přepuštěného másla patří: zlepšení imunity, zmírnění zánětů, zlepšení metabolismu, pomoc při odstraňování toxických látek, zlepšení funkce kostí a zmírnění příznaků některých autoimunitních onemocnění (např. lupénky).

Ghee – skladování

Ghee lze skladovat po dlouhou dobu a nepředstavuje žádné zdravotní riziko. V uzavřené sklenici nebo nádobě ho lze skladovat v lednici až 6 měsíců ode dne otevření, což je mnohem déle než běžné máslo, které se rychleji kazí.

Jak si vyrobit ghí doma? Jednoduchý recept

Takové máslo si můžete bez problémů vyrobit i sami, bez jakéhokoli náročného příslušenství. Jako základ se samozřejmě použije obyčejné máslo, ale je velmi důležité, aby bylo kvalitní.

Složení: máslo, které se používá na výrobu másla, je vhodné pro přípravu másla:

  • 500 g nesoleného másla.

Potřebné příslušenství: máslo s přídavkem másla:

  • hrnec/panvice se silným dnem,
  • sítko,
  • kávový filtr nebo gáza,
  • nádoba nebo sklenice na hotové rozpuštěné máslo.

Příprava krok za krokem:

  1. Vložte kousek másla do hrnce a zahřejte ho na mírném ohni. Zahřívejte, dokud se zcela nerozpustí (bez míchání). Jakmile se na povrchu objeví bílá pěna a na dně zůstane bílá hmota, opatrně pěnu lžičkou odeberte (můžete použít i sítko).
  2. Po odstranění pěny pokračujte ve vaření ještě asi 20-30 minut. Po této době by mělo máslo zprůhlednět a získat zlatavou barvu. Pokud zjistíte, že se připaluje, okamžitě snižte teplotu.
  3. Připravte si sítko a zakryjte ho kávovým filtrem nebo gázou. Sítko umístěte nad sklenici nebo připravenou nádobu a vyčištěné máslo přes něj pomalu přelévejte. V tomto okamžiku jde o to, aby se oddělil čistý olej od kalu. Usazeninu ponechte na dně nádoby, neměla by se dostat do sklenice.
  4. Olej uložte na suché místo a dopřejte mu čas na vychladnutí. Poté jej přelijte do speciální nádoby nebo sklenice.

You may also like

Leave a Comment