Kuřecí prsní řízek je pokrm, na kterém si pochutná téměř každý, kdo jí drůbeží maso. Připravený stejným způsobem jako vepřový řízek, podávaný s bramborem a salátem, se často objevuje na českých stolech.
Je však třeba si uvědomit, že kuřecí prsní řízek nemusí být jen napodobeninou vepřové kotlety. Ano, může být připraven tradičně, obalený v mouce a vejcích nebo ve strouhance, ale kuřecí prsní řízky mohou mít různé tvary.
Kuřecí prsní řízky: klasika a oblíbené jídlo dětí
Nejjednodušší kuřecí prsní řízky jsou rychlé na přípravu a děti je milují.
Složení:
- Potřebujete: 1 kuřecí prso.
- 2 vejce
- strouhanka
- olej na smažení
- sůl
- pepř
- uzená paprika (nepovinně).
Způsob přípravy:
Kuřecí prsa opláchněte ve studené vodě, osušte a odřízněte žíly a chrupavky. Nakrájíme na 1 cm silné plátky. Každý plátek vložíme do svačinového sáčku a tloučkem rozklepeme na tenké placičky. Vejce rozbijeme do mísy, rozšleháme mixérem nebo vidličkou, přidáme trochu soli, pepře a případně i uzené papriky. Na talíři posypeme strouhankou. Rozehřejte pánev, nalijte do ní olej. Každý řízek namočíme do vajíčka, obalíme ve strouhance a smažíme minutu z každé strany dozlatova.
Kotlety z kuřecích prsou: tajemství je v obalování
Kuřecí prsní řízky mohou být šťavnaté a chutné díky vhodnému obalení v chlebu.
Ingredience: Kousky kuřecích prsíček z kuřecího masa, které se dají nakrájet na kousky, jsou vhodné na přípravu:
- Kuřecí prsa: 1 kg kuřecích prsou
- 2 vejce
- 30 g strouhaného žlutého sýra
- 5 lžic pšeničné mouky
- 2 stroužky česneku
- olej na smažení
- 1 lžička oregana
- 1 lžička bazalky
- sůl
- pepř.
Způsob přípravy:
Maso opláchneme, osušíme, rozdělíme na menší kousky a tloučkem naklepeme na tenké řízky. Do mísy nasypeme mouku a koření, přidáme vejce a prolisovaný česnek. Mícháme, dokud se suroviny nespojí, pak přidáme žlutý sýr a znovu důkladně promícháme. Kotlety vložíme do mísy se strouhankou a důkladně promícháme, aby se každá kotleta obalovala strouhankou. Mísu zakryjte fólií a dejte na hodinu do chladničky. Po uplynutí této doby rozehřejte olej na pánvi a osmažte kotlety z obou stran dozlatova. Usmažené kotlety položte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se odstranil přebytečný tuk. Ihned podáváme.
Kuřecí řízky s čedarem a rozmarýnem
Kuřecí řízek nemusí být nudný, stačí přidat čedar a rozmarýn a získáte aromatický a mimořádně chutný pokrm.
Ingredience:
- Kuřecí prsa: 1 kg kuřecích prsou
- 90 g čedaru
- 180 g parmské šunky, sušené nebo serrano
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu
- 2 polévkové lžíce mouky
- 100 g másla
- sůl.
Postup přípravy:
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na centimetr silné plátky. Položte je na talíř, posypte solí a nasekanými lístky rozmarýnu. Na každé položíme plátek sýra a přikryjeme plátkem šunky, který lehce přitiskneme. Na pánvi rozpusťte máslo, řízky lehce obalte v mouce a osmažte je šunkou nahoru. Po několika minutách je otočte a pokračujte ve smažení, dokud není maso hotové.
Kuřecí prsní řízky
Velmi zajímavé kuřecí prsní řízky – sekané kotlety.
Ingredience:
- Potřebujeme: 600 g kuřecích prsou
- 2 vejce
- 100 g žlutého sýra
- 1 sladká cibule
- 3 polévkové lžíce pšeničné mouky se skluzem
- 2 lžíce majonézy
- 2 ploché lžíce provensálských bylinek
- rostlinný olej na smažení
- sůl
- bylinkový nebo citronový pepř.
Způsob přípravy:
Kuřecí řízky opláchněte, osušte papírovou utěrkou a odstraňte vlákna a chrupavky. Nakrájíme na malé kousky. Oblíbený žlutý sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Všechny tyto suroviny vložte do mísy, přidejte provařené bylinky, přidejte vejce, mouku, sůl a pepř. Přidejte také majonézu, i když tento krok můžete vynechat. Důkladně promíchejte a nechte patnáct minut odležet. Do dobře rozpálené pánve nalijte olej. Lžící přidejte porce masové směsi a smažte na středním ohni po dobu 3 minut z každé strany. Usmažené kotlety položte na papírovou utěrku, aby se odstranil přebytečný tuk.