Povzbudí vás lépe než šálek espressa. Pijte tuto kávu do sytosti.

by Šéfkuchař

Na první pohled si ji můžete splést s obskurním hráškem nebo ořechy, ale není to nic jiného než zelená káva. Má jemnou, lehce nakyslou chuť, která překvapí všechny milovníky klasické kávy. Překvapí nejen svou chutí, ale i svými vlastnostmi.

Tato káva vám po ránu dodá energii

Počátek obliby kávy se datuje do 16. století, kdy německý botanik Leonard Rauwolf přivezl kávová zrna ze Středního východu. Dnes se po celém světě konzumuje obrovské množství kávy a její chuť si zamilovali i Češi. Podává se s dortem k narozeninám, pije se o přestávce v práci nebo se s ní začíná každý den. Přesto zůstává zelená káva pro mnoho pijáků neznámá. Je na čase to změnit, protože nenápadná krupička nejen dodává energii, ale také udržuje tělo v chodu.

Zelená káva prospěje vašemu zdraví

Zelená káva není nic jiného než kávová zrna, která nebyla pražena. Díky tomu si zachovávají svou přirozenou zelenou barvu a mnoho cenných živin, zejména kyselinu chlorogenovou. Právě ta je zodpovědná za četné zdraví prospěšné účinky zelené kávy.

Kyselina chlorogenová je silný antioxidant, který chrání tělo před oxidačním stresem a volnými radikály. Díky tomu zpomaluje procesy stárnutí a zánětu v těle, což může být prospěšné při mnoha onemocněních, včetně chronických. Zelená káva má navíc díky obsahu kofeinu pozitivní vliv na naše zdraví, zvyšuje naši schopnost koncentrace i hladinu energie. Kromě toho může přispívat k procesu hubnutí tím, že zrychluje metabolismus a omezuje vstřebávání sacharidů.

Kofein má také pozitivní vliv na srdce a oběhový systém, působí proti bolesti a rozšiřuje cévy. Zelená káva obsahuje také vitaminy a minerální látky, takže je cenným doplňkem vašeho jídelníčku.

Jak zelenou kávu připravit?Povzbudí vás lépe než šálek espressa. Pijte tuto kávu do sytosti.

Chuť zelené kávy se liší od tradiční pražené kávy. Je více travnatá a mírně hořká. Vaření zelené kávy je velmi jednoduché. Lze ji připravit podobně jako čaj zalitím horkou vodou. Doporučuje se používat vodu o teplotě přibližně 80-90 stupňů Celsia, aby nedošlo ke zničení cenných složek. Doba louhování by měla být asi 5-7 minut.

You may also like

Leave a Comment