Málo kalorií a hodně bílkovin: recept mé babičky, který miluji k večeři, když chci něco chutného a lehkého.

by Šéfkuchař

Chutný způsob konzumace ryb i pro ty nejmenší.

Způsob, jakým jsou prezentovány dva pokrmy ze stejných surovin, může způsobit, že nám jeden chutná více než druhý. I když je nejdůležitější chuť, pokud nám něco nepadne do očí, může to ovlivnit naše vnímání toho, zda je to chutné, nebo ne.

Pokud jde o ryby, mnoho lidí, zejména dětí, si pravděpodobně bude stěžovat, když objeví filé na očích. Babičky ale jako vždy umí obrátit situaci a přimět všechny, aby ryby jedli bez stížností, a dnešní recept je velmi babičkovský.

Někomu může název tohoto pokrmu znít jako „staré“ jídlo, jídlo, které už není populární, ale stojí za to ho vyzkoušet, protože nejenže je to velmi jednoduchý recept, ale kromě toho je ideální pro každou příležitost, protože je velmi lákavý.

Recept je francouzského původu.

Filé je známé jako popietas , obvykle se jedná o rybu plněnou něčím jednoduchým, například dušenou zeleninou, a zabalenou jakoby do flamencinu. Tyto závitky se vaří ve vývaru nebo se pečou a podávají se s jednoduchou omáčkou.

Pocházejí z typických paupiettes francouzské kuchyně, ale staly se oblíbenými i v jiných kuchyních, například v české. Jedná se o univerzální recept, protože je lze připravit s různými rybami a náplněmi, jako je štikozubec, kohout, plaice…..

Pro dnešní recept jsme zvolili jednoduchou verzi se zmraženým filetem ze štikozubce a ingrediencemi, které se snadno najdou v každé domácnosti a v případě jejich nedostatku je lze nahradit jinými. Například čerstvý špenát lze nahradit vařenou brokolicí, smetanový sýr lze nahradit porcovanými sýry nebo pšeničnou mouku lze v případě potřeby bezlepkové varianty nahradit kukuřičným škrobem.

Použitím navržených ingrediencí se dosáhne nízkokalorického receptu, pouze 290 kcal na porci, protože tato kombinace poskytuje velmi málo tuku – asi 12 gramů na porci – a velmi málo sacharidů – pouze 7 gramů na porci – ale. Hojná porce obsahuje přibližně 30 gramů bílkovin.

Ingredience na přípravu štikozubce popietas

  • Mražený štikozubec, 4 filety po 150-200 g.
  • Čerstvý špenát, 150 g
  • Česnek, 2 stroužky
  • Extra panenský olivový olej, 2 polévkové lžíce
  • Sýrová pasta Philadelphia, 100 g
  • citronová šťáva, 1 polévková lžíce
  • Bílé víno, 80 ml
  • Rybí vývar, 200 ml
  • Máslo, 1 polévková lžíce
  • Pšeničná mouka, 20 g
  • Sůl, podle chuti
  • Mletý černý pepř, podle chuti

Krok 1

Filety ze štikozubce rozmrazte tak, že je necháte několik hodin v chladničce nebo je ponoříte do studené vody v těsně uzavřeném sáčku. Po rozmrazení je dobře osušte savým papírem a dejte stranou.

Krok 2

Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nasekaný česnek do lehce zlatavé barvy. Přidejte špenát a smažte, dokud nezmenší svůj objem a uvolněná tekutina se neodpaří. Odstavte z ohně, nechte vychladnout a smíchejte se sýrovou pomazánkou. Podle chuti osolte a opepřete.

Krok 3

Každý filet štikozubce rozložte, podle chuti osolte a opepřete a do středu položte část špenátové směsi. Filety srolujte do válečků (poppietas) a zajistěte je kuchyňským provázkem nebo párátky.

Krok 4

Poppietas vložte do formy vhodné k pečení. Naplňte je bílým vínem, rybím vývarem a citronovou šťávou. Přikryjte je alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 15-20 minut.

Krok 5

Zatímco se poppité pečou, připravte omáčku. V malém hrnci rozpusťte máslo a za stálého míchání přidejte mouku, aby vznikla omáčka. Když jsou poppietas hotové, odstavte je a seberte šťávu z vaření, abyste ji po troškách přidávali do směsi másla a mouky, a to za stálého míchání, dokud nezískáte homogenní omáčku (veloute).

Krok 6

Popietas ze štikozubce podáváme horké, zalité omáčkou a doplněné přílohou obsahující komplexní sacharidy, která pokrm vyváží.Málo kalorií a hodně bílkovin: recept mé babičky, který miluji k večeři, když chci něco chutného a lehkého.

S čím poppietas podávat pro vyváženou večeři

Protože štikozubec poppietas obsahuje především bílkoviny, mohli bychom večeři doplnit přílohou obsahující komplexní sacharidy, které přispívají k pocitu sytosti. Níže vám zanecháme několik návrhů:

  • Quinoa a zeleninový salát. Uvařená quinoa, rajčata, okurky, červená cibule, zálivka z citronu a olivového oleje. Jednou z možností může být quinoa tabbouleh.
  • Vařené brambory s olivovým olejem. Nikdy není na škodu připomenout si, jak zdravé jsou vařené brambory s trochou olivového oleje navrch.
  • Dušená, grilovaná nebo smažená zelenina. Dušená brokolice, mrkev a zelené fazolky ochucené solí a plátkem citronu.
  • Rychlý salát ze špenátu a avokáda. Čerstvý špenát, plátky avokáda, vlašské ořechy a lehká zálivka.
  • Hnědá rýže vařená s kurkumou a černým pepřem. Hnědá rýže vařená se špetkou soli, kurkumou a černým pepřem pro barvu a chuť.
  • Grilovaná zelenina. Lilek, cuketa, cibule, podušená paprika grilovaná se solí a olivovým olejem.
  • Pečené sladké brambory. Plátky sladkých brambor pečené v troubě nebo ve fritéze s bylinkami, například rozmarýnem nebo tymiánem.
  • Lehký krém z cukety a pórku. Vařené cukety a pórek zalité zeleninovým vývarem a trochou parmazánu.
  • Krém z mrkve a zázvoru. Mrkev vařená v zeleninovém vývaru s čerstvým zázvorem se rozdrobí do lehké a aromatické polévky.
  • dříve hlášené
    Papír se stává toxickým.

You may also like

Leave a Comment