Peeling zázvorem: ano či ne?

by Šéfkuchař

Zázvor se hodí do čaje nebo zázvorových panáků a svou ovocnou, kořeněnou chutí zdobí mnoho asijských pokrmů. Před konzumací však vyvstává otázka: Musíte zázvor loupat? Nebo je v pořádku jíst hlízu i se slupkou?

V zázvoru je mnoho užitečných látek: kromě látek, které podporují trávení, obsahuje tato léčivá rostlina vitamin C, hořčík, vápník, draslík a sodík. Každý, kdo chce zázvorem ochutit pokrmy nebo si připravit aromatický zázvorovýčaj či zázvorové panáky, stojí před otázkou, zda zázvor loupat, či nikoli.

Loupat zázvor – nebo neloupat?

Podle Centra pro výživu , je slupka zázvoru jedlá a nemusí se odstraňovat. Neobsahuje však žádné prospěšné látky. Naše rada k tomuto tématu:

  • Pokud chcete zázvor zpracovávat spolu se slupkou (na čaj nebo zázvorový šotek), je lepší kupovat čerstvé bioprodukty. I když jsou zde rezidua pesticidů velmi nepravděpodobná, měli byste kořeněnou hlízu před zpracováním důkladně umýt a vydrhnout kartáčem na zeleninu.
  • Pokud jde o běžné produkty, můžete zázvor pro jistotu oloupat.
  • Staré hlízy je také lepší oloupat : slupka má často hořkou chuť. Když si koupíte čerstvý zázvor, poznáte ho podle tvrdé hladké korkovité misky.
  • Recept na asijská jídla obvykle vyžaduje oloupaný zázvor.

Oloupaný zázvor: čajová lžička jako zázračný lék

Nejlepší je nedotýkat se slupky nožem nebo škrabkou na zeleninu. Kvůli mnoha očkům a výhonkům se většina hlízy ztratí.

Nejlépe funguje, když zázvorovou slupku opatrně oloupete čajovou lžičkou. Při tomto způsobu loupání neodstraníte příliš mnoho kořene a do hlízy snadno proniknete malou lžičkou.Peeling zázvorem: ano či ne?

Loupání zázvoru: tady je návod, jak na to

  1. Zázvor oloupejte nebo omyjte.
  2. Zázvorová cibulka se skládá z několika stroužků. Před loupáním je od sebe odlomte.
  3. Pokud má zázvor tvrdá očka, můžete je vyříznout ostrým nožem.
  4. Zázvorovou slupku opatrně oloupejte pomocí čajové lžičky.
  5. Poté zázvor nakrájejte na tenké plátky, tyčinky nebo malé kostičky. Pokud budete poprvé krájet podél vláken, bude to snazší.

Zajímavé také je, že ať už čerstvý zázvor používáte k čemukoli, měl by se krájet až těsně před konzumací. Důvodem jsou éterické oleje, které se při zpracování kořene snadno odpařují.

Již dříve jsme vás informovali o :
Fakt při nákupu hořčice. Velmi důležité je složení.

You may also like

Leave a Comment