Zázvor se hodí do čaje nebo zázvorových panáků a svou ovocnou, kořeněnou chutí zdobí mnoho asijských pokrmů. Před konzumací však vyvstává otázka: Musíte zázvor loupat? Nebo je v pořádku jíst hlízu i se slupkou?
V zázvoru je mnoho užitečných látek: kromě látek, které podporují trávení, obsahuje tato léčivá rostlina vitamin C, hořčík, vápník, draslík a sodík. Každý, kdo chce zázvorem ochutit pokrmy nebo si připravit aromatický zázvorovýčaj či zázvorové panáky, stojí před otázkou, zda zázvor loupat, či nikoli.
Loupat zázvor – nebo neloupat?
Podle Centra pro výživu , je slupka zázvoru jedlá a nemusí se odstraňovat. Neobsahuje však žádné prospěšné látky. Naše rada k tomuto tématu:
- Pokud chcete zázvor zpracovávat spolu se slupkou (na čaj nebo zázvorový šotek), je lepší kupovat čerstvé bioprodukty. I když jsou zde rezidua pesticidů velmi nepravděpodobná, měli byste kořeněnou hlízu před zpracováním důkladně umýt a vydrhnout kartáčem na zeleninu.
- Pokud jde o běžné produkty, můžete zázvor pro jistotu oloupat.
- Staré hlízy je také lepší oloupat : slupka má často hořkou chuť. Když si koupíte čerstvý zázvor, poznáte ho podle tvrdé hladké korkovité misky.
- Recept na asijská jídla obvykle vyžaduje oloupaný zázvor.
Oloupaný zázvor: čajová lžička jako zázračný lék
Nejlepší je nedotýkat se slupky nožem nebo škrabkou na zeleninu. Kvůli mnoha očkům a výhonkům se většina hlízy ztratí.
Nejlépe funguje, když zázvorovou slupku opatrně oloupete čajovou lžičkou. Při tomto způsobu loupání neodstraníte příliš mnoho kořene a do hlízy snadno proniknete malou lžičkou.
Loupání zázvoru: tady je návod, jak na to
- Zázvor oloupejte nebo omyjte.
- Zázvorová cibulka se skládá z několika stroužků. Před loupáním je od sebe odlomte.
- Pokud má zázvor tvrdá očka, můžete je vyříznout ostrým nožem.
- Zázvorovou slupku opatrně oloupejte pomocí čajové lžičky.
- Poté zázvor nakrájejte na tenké plátky, tyčinky nebo malé kostičky. Pokud budete poprvé krájet podél vláken, bude to snazší.
Zajímavé také je, že ať už čerstvý zázvor používáte k čemukoli, měl by se krájet až těsně před konzumací. Důvodem jsou éterické oleje, které se při zpracování kořene snadno odpařují.
Již dříve jsme vás informovali o :
Fakt při nákupu hořčice. Velmi důležité je složení.