Pískové těsto, spousta jablečného koláče a mezi tím lahodná jablečná náplň. Aby byla jablka šťavnatá a chutně upečená, použijte techniku, kterou najdete v některých receptech holandských blogerek. Jablka na jablečný koláč budou vynikající!
Variantyjablečných koláčů z celého světa mají ve svých receptech mnoho společného. Samozřejmě je to správný základ – z kvalitní mouky, uhnětený a řádně upečený. Stejně tak by měl být ivrchní díl – v podobě drobenky nebo výrazné mřížky, jako má jablečný koláč americké hospodyňky. V receptech z nizozemských blogů vyniká přidávání dvojité smetany při vaření jablek na jablečný koláč. Blogeři mají na toto téma zajímavou představu.
Jak připravit jablka na jablečný koláč
Smažená jablka na jablečný koláč se nejčastěji připravují na podzim a skladují se ve sklenicích. Je to nejjednodušší způsob, jak přípravu tohoto koláče urychlit. Se smetanou to nejde, protože jablka se musí nejprve podusit s máslem, cukrem a skořicí, pak se scedí (aby v nich nebylo příliš mnoho tekutiny) a smíchají se smetanou. Nejlepší je sladká smetana 36 %, protože její konzistence se dobře hodí k ovoci. V české verzi jablečného koláče se na jablečný koláč nejvíce doporučují odrůdy jablek Balance wood a šedá reneta, ale v tomto receptu jsou lepší pevná a nepříliš sladká jablka odrůdy Granny Smith.
Nizozemská verze jablečného koláče.
Dokonalou strukturu jablečného koláče s pískovým těstem zajistí kvalitní máslo. Mělo by se řádně vychladit a poté nakrájet nožem s ostatními přísadami nebo uhníst planetárním robotem, aby se výrobky nezahřívaly. Křehké těsto můžete připravit dva dny předem a do doby použití ho uložit do chladničky.
Ingredience na koláč:
- 150 g studeného nesoleného másla,
- špetka soli,
- 100 g moučkového cukru,
- 450 g pšeničné mouky,
- strouhanka na posypání.
Ingredience na náplň – jablka na jablečný koláč:
- Jablka: 2 kg celých jablek,
- 50 g másla,
- 3 lžíce hnědého cukru,
- 6 lžic citronové šťávy,
- 1 lžička skořice,
- 100 g 36% smetany
Ingredience na drobenku:
- Potřebné ingredience: 125 g másla,
- 70 g hnědého cukru,
- 150 g pšeničné mouky.
Příprava: Kousky moučníku připravíme z mouky:
- Přísady na těsto dejte na prkénko a nasekejte je nožem, poté těsto chvíli hněťte. Vložte do chladničky alespoň na půl hodiny.
- Jablka omyjeme, osušíme a zbavíme jádřinců. Můžete použít speciální příslušenství, které umožňuje vykrojit jádřinec vcelku. Ovoce nakrájejte na osminky. Pokapejte citronovou šťávou.
- Na pánvi rozpusťte 50 g másla, přidejte jablka. Vše osmahněte, přidejte cukr a skořici. Ovoce dejte na síto postavené nad mísu.
- Mezitím vyválíme těsto, vymažeme formu na pečení máslem a vysypeme strouhankou. Vložte do trouby vyhřáté na 175 stupňů asi na 12 minut.
- Do formy po jablkách nalijte smetanu a přidejte tekutinu, která odkapala z jablek. Chvíli ji nechte na ohni, dokud nezhoustne. Nakonec opatrně přidejte jablka a promíchejte.
- Jablka položte na upečený základ.
- Rychle prohněteme přísady na kramle a posypeme jimi jablka. Celé to pečte asi 40 minut v předehřáté troubě.
- Již dříve jsme vás informovali o
snídani – levnou a rychlou. Stačí dvě ingredience