Tyto ořechy ze Severní Ameriky jsou ceněné pro svou jemnou, sladkou chuť s karamelovým nádechem. Ačkoli se často přidávají do pečiva, ve své nejjednodušší podobě si najdou místo i v našem jídelníčku. Pekanové ořechy mohou být zdravou svačinkou, která posílí náš organismus a dodá velkou dávku energie.
Bohaté na živiny, jemná struktura a lahodná chuť. Pekanové ořechy konzumují především Američané. Měly by však být zařazeny i do našeho jídelníčku. Zjistěte proč.
Jaké jsou zdravotní účinky pekanových ořechů?
Pekanové ořechy jsou především zdrojem zdravých tuků – ty tvoří až 60-75 %. jejich složení. To bohužel znamená, že jsou vysoce kalorickým produktem a 100 g ořechů obsahuje přibližně 691 kcal. Kromě toho pekanové ořechy dodávají našemu tělu minerální látky, jako je selen, hořčík, vápník, draslík a měď, a také vitamin E. Obsahují také hodně vlákniny a vysokou dávku flavonoidů, což je odlišuje od ostatních ořechů. .
Pekanové ořechy mají silné antioxidační vlastnosti, které neutralizují škodlivé účinky volných radikálů a chrání před vznikem mnoha onemocnění, včetně srdečních chorob a rakoviny. Snižují záněty a zpomalují proces stárnutí organismu.
Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin má pozitivní vliv na zdraví oběhového systému. Podporuje srdce a pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Omega-3 mastné kyseliny podporují funkci mozku a zlepšují paměť a koncentraci. Mohou také snižovat riziko budoucích neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Další výhodou je, že mají nízký glykemický index a vysoký podíl vlákniny, takže chrání před prudkým zvýšením hladiny cukru v krvi. Pomáhají udržovat stabilní hladinu energie, a tím podporují proces hubnutí.
Díky obsahu vitaminu E a antioxidantů mají pozitivní vliv na vzhled a zdraví pokožky. Zabraňují stárnutí a podporují její regeneraci.
Jaký je rozdíl mezi pekanovými a vlašskými ořechy?
I přes velkou podobnost se pekanové ořechy od vlašských ořechů liší nejen vzhledem. Pekanové ořechy mají jemnější a sladší chuť než vlašské ořechy. Mají také máslovou a karamelovou chuť. Proto se často přidávají do různého pečiva. Vlašské ořechy mají výraznější chuť a mají výrazný tón hořkosti. Díky tomu jsou v kuchyni univerzálnější a hodí se jak do sladkých, tak slaných pokrmů. Lze je přidávat do salátů, masa nebo těstovin.
Z hlediska výživové hodnoty se pekanové ořechy vyznačují vyšším obsahem mononenasycených tuků. Z tohoto důvodu jsou vhodné pro zdraví srdce. Vlašské ořechy zase obsahují více omega-3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na funkci mozku. Jejich zdravotní vlastnosti jsou však velmi podobné.
Kolik pekanových ořechů lze denně sníst?
Pekanové ořechy jsou zdravým produktem, který podporuje náš organismus v mnoha směrech. Nezapomeňte však, že tato zdravá svačinka obsahuje hodně kalorií. Z tohoto důvodu by si lidé držící dietu měli uvědomit, že konzumace příliš velkého množství ořechů může zpomalit proces hubnutí.
Pozor by si na pekanové ořechy měli dávat takéalergici. Mají totiž alergenní vlastnosti a jejich konzumace může vést k nepříjemným následkům. Příznaky alergie se mohou objevit na kůži i v trávicím a dýchacím systému.
Pokud chceme pekanové ořechy zařadit do svého jídelníčku, stačí jedna hrst denně, která účinně zlepší naše fungování a dodá potřebnou dávku energie. Vyplatí se podívat i na další produkty z této skupiny. Zdravá strava by měla být především pestrá. Z tohoto důvodu doporučujeme pekanové ořechy kombinovat s jinými druhy ořechů a různými potravinami. Skvěle budou chutnat s ovesnými vločkami, jogurtem nebo zdravými sušenkami.