Vývar patří mezi oblíbená jídla Čechů. Jak ho udělat ještě zdravější? Klíčové jsou dvě přísady – nejenže obohacují chuť tradiční polévky, ale také podporují imunitu a trávicí procesy.
Vývar je jedním z nejzdravějších pokrmů tradiční české kuchyně. Ne nadarmo naše babičky zdůrazňovaly, že polévku se vyplatí jíst zejména na podzim a v zimě, kdy bojujeme s nachlazením a potřebujeme se zahřát. Jedinečná chuť vývaru a jeho bohatá výživová hodnota z něj dělají pokrm, který se s chutí podává nejen během rodinných večeří, ale také jako přírodní posilující prostředek.
Přidejte ji do vývaru. Bude ještě zdravější a chutnější
Jak můžeme pokrm ještě více podpořit naše tělo? Přidáním kurkumy do vývaru obohatíme tuto polévku o protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti díky obsaženému kurkuminu, který působí jako silný antioxidant. Kurkuma podporuje činnost jater a trávicího systému, takže je skvělou složkou každodenní stravy.
Zázvor je další nezjevnou složkou, která může zvýšit zdravotní přínos vývaru. Jeho jedinečné protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti z něj činí ideální doplněk v boji proti nachlazení a infekcím. Má zahřívací účinek, což je žádoucí zejména v chladných dnech. Zázvor navíc obsahuje látky, které podporují trávení, zahřívají tělo a zmírňují bolestivé příznaky.
Recept na vývar s kurkumou a zázvorem
Jak připravit vývar s kurkumou a zázvorem? Připravte si vývar ze dvou druhů masa: kuřecího kolínka a hovězího bůčku, zeleniny (tři mrkve, kousek celeru, dvě petržele, kousek pórku, předsmažená cibule), dále ze čtyř stroužků česneku a několika kuliček oregana, pepře a bobkového listu. Odvar vařte na mírném ohni šest hodin. Půl hodiny před koncem vaření přidejte nastrouhaný kousek zázvoru a kurkumu.
Vývar podávejte v šálcích a pijte ho teplý přidáním chilli vloček a petrželky.