Zasytí vás, zahřeje a je skvělým zdrojem bílkovin. Perfektní polévka na zimu

by Šéfkuchař

Kartoflanka neboli bramborová polévka je klasika české kuchyně, která nikdy nevyjde z módy. Věděli jste ale, že když do ní přidáte cizrnu, získáte nejen na chuti, ale i na výživové hodnotě? Cizrna je surovina bohatá na bílkoviny a vitaminy, díky níž bude vaše večeře ještě zdravější. Podívejte se na náš jedinečný recept na brambory s cizrnou a překvapte své blízké lahodným pokrmem!

Hlavní ingredience

  • 500 g brambor
  • 1 šálek cizrny
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petrželová nať
  • 100 g vepřových žeber
  • 100 g slezské klobásy
  • 5 lžic másla
  • 2 lžíce 18% smetany
  • 1 lžíce pšeničné mouky
  • 3 bobkové listy
  • 3 zrnka pepře
  • petržel
  • sójová omáčka
  • sůl, pepř

Způsob vaření:

Brambory s cizrnou lze vařit dvěma způsoby. Pokud máte málo času, zvolte konzervovanou vařenou cizrnu. Milovníkům tradičních postupů doporučujeme variantu se suchou cizrnou, která vyžaduje namočení přes noc a vaření. Výběr je na vás.

  1. Začněte tím, že cizrnu namočíte den předem.
  2. Druhý den ji vařte 90 minut.
  3. Souběžně připravíme vývar z žeber, do kterého přidáme zeleninu a klobásu.
  4. Nakonec všechny ingredience spojíme a vytvoříme jedinečný bramborový nákyp.

Pokud nejíte maso nebo se ho snažíte omezit, lze polévku připravit i ve vegetariánské verzi. Díky cizrně zůstane vyváženým pokrmem, který obsahuje bílkoviny.

Tato polévka je výživnou a zdravou vitaminovou bombou, plnou složek, jako jsou vitaminy A, C, E, B, a také minerálů: draslíku, hořčíku, železa a vápníku.

You may also like

Leave a Comment