„Mléčné ovoce“ posiluje zuby a kosti. V Česku o něm moc lidí neslyšelo, a to je škoda.

by Šéfkuchař

Hvězdicové jablko, plod rostliny Chrysophyllum cainito, nazývané také mléčné jablko, je exotická pochoutka, v Česku málo známá, která si získává oblibu jako chutná a zdravá svačinka. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky a nyní dobývá i české obchody.

  • Hvězdicovým jablkem je rostlina chrysophyllum cainito. Navenek připomíná kombinaci švestky a mučenky a má sladkou rosolovitou dužinu. Jeho chuť je často přirovnávána k jablečnému pyré s jemnými akcenty tropického ovoce a hroznů.

Hvězdicovité jablko je nejen chutným ovocem, ale také atraktivní okrasnou rostlinou. Její stálezelený strom s krásnými velkými listy je v zimě neshazuje, takže je celoroční ozdobou zahrad.

Hvězdicové jablko je nejen chutnou svačinkou, ale také vitaminovou bombou. 100 g tohoto ovoce obsahuje až 10 % denní potřeby vápníku a také dostatek fosforu, který podporuje zdravé kosti a zuby. Obsažená vláknina reguluje činnost střev a pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi, zatímco vitaminy skupiny B jsou nezbytné pro mnoho životních procesů.

Jak podávat „mléčné ovoce“? Především by se neměly jíst se slupkou. Obsahují latex, který může dráždit hrdlo a jícen. Je lepší je před podáváním zchladit.

Hvězdicová jablka lze jíst syrová nebo je přidávat do salátů, koktejlů či šejků. Používají se také k výrobě šťáv a džemů. Díky svému originálnímu vzhledu často plní dekorativní funkci v pokrmech a nápojích.

Hvězdicová jablka jsou v České republice stále ještě novinkou, ale díky své chuti a výživové hodnotě mají šanci stát se hodnotným doplňkem našeho stolu.

You may also like

Leave a Comment