Ovoce paměti pomůže starším lidem. Ostatní už ho jedí, ale Češi o tom nevědí.

by Šéfkuchař

Jedlý salát, zvaný salák nebo „hadí ovoce“, je jedním z plodů, které si získaly oblibu v jiných částech světa, ale v Česku na svou konzumaci teprve čekají. To není dobře, protože je to nejen krásné ovoce, ale také chutné a zdravé. Přečtěte si fakta a zajímavosti o salaku.

  • Popis ovoce: Salak, nazývaný „hadí ovoce“, je tropické ovoce z jihovýchodní Asie s křupavou dužinou a sladkokyselou chutí.
  • Výživová hodnota: nízkokalorický, bohatý na vlákninu, vitamin C, beta-karoten a minerální látky, podporující mimo jiné : imunitu, trávení a zdraví očí.
  • Zdravotní přínosy: pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje zdraví pokožky a podporuje udržování hmotnosti.
  • Použití v kuchyni: Salák je vhodný do salátů, dezertů, koktejlů i jako zdravá svačina.
  • Vyplatí se toto ovoce jíst? Salak je velmi zdravý

Salacca (Salacca zalacca ), známá také jako „ hadí ovocekvůli své charakteristické šupinaté hadí slupce, je tropické ovoce pocházející z oblastí jihovýchodní Asie, především z Indonésie, Malajsie a Thajska. Roste na palmách a sklízí se ve svazcích podobně jako datle. Palma, z níž pochází, patří do čeledi Arecaceae a plod je malý, kulatý nebo mírně kuželovitý, se světle žlutou dužinou obklopující nejedlé semeno.

Salak je k dostání v některých obchodech v Chechii, především v těch, které nabízejí exotické produkty. Toto ovoce lze také snadno zakoupit na internetu. I přes svůj zajímavý vzhled a chuť si toto ovoce na českém trhuzatím nezískalo velkou oblibu , což může být způsobeno tím, že čeští spotřebitelé mají k dispozici širokou škálu místního ovoce, jako jsou jablka, hrušky, švestky a maliny, které jsou snadno dostupné a známější. Přesto je vhodné si ověřit, zda je salák vhodný pro náš jídelníček.

Salák – výživová hodnota a zdravotní přínosy

Salák je ovoce, které je nejen chutné, ale také bohaté na živiny. Je zdravým doplňkem stravy, zejména pro lidi, kteří hledají potraviny s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek. Ve 100 gramech čerstvého plodu heráku je obsaženo přibližně:

  • Kalorie: 82 kcal.
  • Bílkoviny: 0,8 g
  • Tuky: 0,4 g
  • Sacharidy: 22 g
  • Vláknina: 2,6 g
  • Vitamin C: 8 % denní potřeby.
  • Draslík: 3 % denní potřeby.
  • Vápník: 1 % denní potřeby.
  • Železo: 2 % denní potřeby.

Salak je ovoce, které má mnoho zdraví prospěšných účinků. Má vysoký obsah vlákniny a vitaminů, které udržují správné fungování organismu. Zde jsou hlavní zdravotní výhody, které můžete získat jeho konzumací:

  1. Díky vysokému obsahu vlákniny salak podporujetrávení a reguluje činnost střev, čímž zabraňuje zácpě. Pravidelná konzumace ovoce bohatého na vlákninu také pomáhá zlepšovat střevní mikroflóru.
  2. Posílení imunity – vitamin C obsažený ve sleďovi působí jako silný antioxidant, podporuje imunitní systém a chrání organismus před infekcemi, nachlazením a virovými onemocněními.
  3. Regulace hladiny cukru v krvi. Salák může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, což je zvláště prospěšné pro osoby ohrožené cukrovkou nebo ty, které se snaží udržet stabilní hladinu glukózy.
  4. Zlepšení zdraví pokožky – Díky obsahu vitaminu C a antioxidantů může salak pomoci v boji proti volným radikálům, které urychlují proces stárnutí pokožky. Konzumace salaku může zlepšit pružnost a celkový stav pokožky.
  5. Podpora zdraví očí. Salak je často označován jako „ovoce paměti “ díky přítomnosti beta-karotenu, který má pozitivní vliv na zdraví očí a může snížit riziko degenerace žluté skvrny a dalších očních onemocnění souvisejících s věkem.
  6. Pomoc při udržování hmotnosti – nízkokalorické, ale vydatné ovoce salak je ideální pro lidi, kteří dbají o svou postavu. Vláknina pomáhá udržet pocit sytosti po delší dobu, což pomáhá kontrolovat chuť k jídlu a vyhnout se mlsání.

Zdravotní přínosy konzumace sleďů byly prokázány mimo jiné: ve vědeckém časopise „ Trends in Food Science and Technology “ .

Jak chutná salak neboli „hadí ovoce“? Jak se dá využít v kuchyni?

Chuť salaku se těžko srovnává s jinými druhy ovoce, a proto je opravdu jedinečná. Dužina tohoto ovoce je křupavá a zároveň šťavnatá. Jeho chuť lze popsat jako kombinaci ananasu, jablka a lehce trpkých citrusů. Je zároveň kyselé i sladké, což mu dodává osvěžující charakter.

Přestože je salák exotickým ovocem, lze ho s úspěchem využít i v české kuchyni. Díky své univerzálnosti se hodí jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Zde je několik nápadů, jak mohou Češi salák zařadit do svého jídelníčku:

  1. saláty – salák se hodí k jinému exotickému ovoci, jako je mango, ananas nebo papája, ale i k místnímu ovoci, jako jsou jablka nebo hrušky. Jeho křupavá dužina dodá salátu strukturu a osvěžující chuť.
  2. Dezerty. Salak lze použít do různých dezertů, jako jsou koláče, dortíky a dorty. Dužinu ovoce lze také pocukrovat, což je vynikající přísada do zmrzliny nebo jogurtu.
  3. Koktejly. Přidáním suku do koktejlů lze zlepšit jejich chuť a přidat vlákninu. Hodí se k banánům, jahodám a rostlinným mlékům, jako je kokosové mléko.
  4. Salák lze použítdo omáček a čatní a připravit z něj sladkokyselé čatní, které je ideálním doplňkem masových pokrmů, zejména drůbežího nebo vepřového masa. Jeho osvěžující chuť je skvělým způsobem, jak zředit intenzivní pokrmy.
  5. Svačina – Salak lze jíst syrový jako zdravou svačinu během dne. Je ideální pro lidi, kteří hledají nízkokalorickou a výživnou svačinu.
  6. Alkoholické koktejly – Toto ovoce může být zajímavým doplňkem exotických nápojů, například v kombinaci s rumem, vodkou nebo ginem. Salák lze také přidat do sangrie nebo punče a dodat tak nápojům tropickou příchuť.

Díky své všestrannosti se salak může používat v polské kuchyni jako zdravá svačinka, přísada do salátů, dezertů a dokonce i exotických nápojů. Stojí za to dát mu šanci a zavést ho do svého každodenního jídelníčku.

You may also like

Leave a Comment