Na Tučný čtvrtek podávám místo koblih sýrové koblihy. Stačí jednoduchý trik, aby z nich nekapal tuk.

by Šéfkuchař

Sýrové koblihy jsou pochoutkou, která se na Tučný čtvrtek dělá týdny dopředu. Tradiční pochoutka má bohužel jednu nevýhodu – je velmi kalorická a v některých případech nasáklá tukem. Ukazuje se však, že existuje způsob, jak tomu zabránit. Naučte se jednoduchý trik a vaše domácí knedlíky budou nejen chutné, ale také mnohem jednodušší.

Tučný čtvrtek aneb sladká tradice

Tučný čtvrtek je jediný den v roce, kdy je naprosto oprávněné, a hlavně povolené se přejídat. Je to dáno tradicí, která nám tímto způsobem umožňuje dokončit masopust a připravit se na půst, který probíhá před Velikonocemi. V tento výjimečný den většina z nás jí koblihy a jiné sladké pochoutky.

Někteří při této příležitosti připravují také sýrové knedlíky, které jsou sice chutné, ale velmi tučné. Stále více milovníků těchto pochutin si uvědomuje, že jíst tučné pochoutky v nadbytku není dobrý nápad, i když jen na Tučný čtvrtek. Proto se vyplatí znát recept, jako je ten níže, který vám pomůže připravit sýrové rohlíky tak, aby nebyly mastné. Jak je to vůbec možné?

Ingredience na sýrové závitky

Než se naučíte připravovat sýrové rohlíčky, nastudujte si potřebné ingredience. Není jich mnoho a nejdůležitější z nich je samozřejmě tvaroh. Při jeho nákupu si vyberte ten, který obsahuje co nejméně tuku. Kromě toho budete potřebovat také vejce, cukr a mouku. Naše knedlíky nebudou smažené, ale pečené v troubě. Díky tomu se vyhneme zbytečným kaloriím. Budou chutné a zároveň snadné.

Ingredience: 

Potřebujeme: 250 g tvarohu

3 hrnky pšeničné mouky

3 vejce

3 lžíce cukru

1 balíček vanilkového cukru

2 lžičky prášku do pečiva

2 lžíce 18% smetany

Recept na sýrový knedlík

Mouku prosejeme do mísy a přidáme prášek do pečiva . Přidáme oba cukry a suroviny promícháme. Poté přidáme tvaroh, smetanu a přidáme vejce a žloutky ze zbylých dvou vajec. Ze surovin uhněteme těsto a poté ho důkladně prohněteme .

Těsto rozválíme na tenkou placku . Pomocí skleničky vykrajujeme z těsta kolečka. Uprostřed každého kolečka vyřízneme skleničkou menší otvor.

Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj koblihy. Předehřejte troubu na 200 °C a koblihy pečte 10 minut. Díky pečení budou koblihy méně tučné a méně kalorické. Po vychladnutí koblihy posypeme moučkovým cukrem .

Podívejte se také, co přidat do palačinkového těsta, aby bylo nadýchané, a zjistěte, kde můžete aktuálně nakupovat nejlevněji .

You may also like

Leave a Comment