Pečené brambory jsou skvělým doplňkem večeře. Nejenže skvěle chutnají, ale také vyvolávají příjemné vzpomínky na léto. Jejich příprava v troubě však může být obtížnější, než se zdá. Jak docílit toho, aby byla slupka rudá a křupavá a dužina uvnitř křehká a měkká?
Pomocí níže uvedených tipů můžete uvařit brambory buď celé, nebo nakrájené na půlky a čtvrtky. Chcete-li dosáhnout efektu táboráku, věnujte pozornost odrůdě brambor. Brambory typu C budou mít jemnou, máslovou dužinu . Jsou skvělé na zapékání a do nádivek ve stylu tureckého kumpiru.
Před vložením brambor do trouby
Hlavní chybou, které se mnoho lidí dopouští, je vkládání syrových brambor přímo do trouby. Vyplatí se je mírně povařit. Není nutné je loupat, stačí je důkladně otřít a celé je hodit do osolené vody na maximálně 15 minut (od okamžiku uvaření). Ihned po uvaření brambory slijte, prudce je vyklopte do cedníku a poté je osušte na papírové utěrce.
Efekt ohně
Aby brambory pečené v troubě chutnaly, jako by byly vařené nad ohněm, je třeba udělat ještě 1 věc. Posypte je pšeničnou moukou. Jak to udělat? Nejlepší je dát brambory do hrnce nebo nádoby s pokličkou, přidat 1-2 lžíce mouky (podle počtu brambor), zavřít pokličku a hrncem zatřepat tak, aby byly pokryty ze všech stran.
Poté je pokapejte olejem – ne studeným, ale zahřátým. Studený olej způsobí, že brambory absorbují více tuku uvnitř. Tím se mohou stát měkkými, mastnými a těžko stravitelnými.
Pečené brambory pečené s chutí
Chcete pikantnější verzi brambor nebo je možná máte rádi obklopené jemnou chutí tymiánu? Pokud chcete svým bramborám ve slupce dodat zvláštní chuť, přidejte do nich před obalením v mouce pálivou nebo uzenou papriku, oregano, provensálské bylinky nebo muškátový oříšek. Ten nejenže dodá lehce oříškovou chuť, ale působí také jako afrodiziakum. Zlepšuje náladu a stimuluje krevní oběh, což může mít příznivý vliv na libido.
Do trouby můžete přihodit také čerstvé snítky tymiánu nebo rozmarýnu. Vyberte si jedno výrazné koření nebo zkombinujte dvě oblíbené vůně. Nezapomeňte, že nadbytek je nepřítelem dobrého.
Dříve jsme vám řekli, jak vařit
kynuté těsto rychleji vykyne a bude nadýchané jako obláček.