KotletyBramborové řízky připravené v troubě jsou zdravější alternativou ke smažené verzi. Klíčem k úspěchu je obalování, které určitě umíte připravit. Přesně takhle obalovaly řízky naše maminky a babičky. Uvnitř je příjemné překvapení.
Bramborové řízky podávám k večeři nebo jako svačinu.
Řízky v troubě se připravují velmi snadno a nevyžadují složité ingredience. Nejlepší je myslet na ně den předem a uvařit si k večeři více brambor. Zbytky lze použít na řízky a připravit další večeři za méně než 30 minut. Pokrm je vhodný pro vegetariány, uvedu i náhražky pro veganskou stravu.
Postarejte se o svůj zdroj bílkovin
Při přípravě bramborových řízků k večeři se vyplatí postarat se o doplňky stravy, které vašemu tělu dodají bílkoviny. Pro vegetariánskou stravu je skvělou volbou sýr mozzarella. Umístěný uvnitř bude příjemným, rozplývajícím se překvapením. Lidem na veganské stravě doporučuji rostlinnou náhradu v podobě tofu silken, jemné odrůdy sójového sýra s hedvábnou strukturou.
Bramborové krokety můžete podávat s čočkovým gulášem nebo salátem z hlívy ústřičné. Hlíva posypaná kořením gyros vám připomene blízkovýchodní shawarmu. Nakrájejte je na proužky a osmažte na pánvi. Smíchejte s oblíbenými přílohami, například na způsob oblíbeného salátu gyros .
Dipy a omáčky k bramborovým placičkám
Pečené vařené bramborové řízky jsou skvělé jako svačina. Připravte si menší porce, například ve formě tyčinek nebo kuliček. Podávejte je s řeckými tzatziki, pikantní majonézovou omáčkou sriracha nebo s bylinkovou omáčkou na bázi řeckého jogurtu, například s koriandrem, tymiánem nebo petrželkou.
Jak připravit bramborové řízky v troubě?
Na kotlety jsou nejlepší vařené brambory typu C. Obsahují více škrobu, který je zodpovědný za měkké, rozpadající se maso. Pokud má rád pikantní pochutiny, můžete smíchat strouhanku s mletou pálivou paprikou.
Složení:
- 0,5 kg vařených brambor – mohou být rozmačkané,
- 200 g kostek tvrdého sýra mozzarella nebo hedvábného tofu,
- 90 g pšeničné mouky,
- špetka soli, pepř,
- 1 vejce, pokud je to žádoucí,
- 2 hrnky strouhanky,
- 1 lžíce řepkového nebo olivového oleje.
Provedení:
- Uvařené brambory rozmačkáme šťouchadlem na hladkou kaši nebo je proženeme mlýnkem na maso.
- Sýr nakrájíme na přibližně 1 cm velké kostky.
- Vezměte do ruky lžíci bramborové směsi, doprostřed dejte kostku sýra a vytvarujte podlouhlé řízky tak, aby byl sýr uvnitř.
- Kotlety nejprve namočte do mouky smíchané se solí a pepřem, poté do rozšlehaného vejce (pro veganskou verzi smíchejte 1 lžíci mouky se 3 lžícemi vody) a nakonec do strouhanky smíchané se lžící rostlinného nebo olivového oleje.
- Obalené bramborové řízky položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložte do trouby předehřáté na 200 °C na 12-15 minut.