Toto ovoce bylo ve středověku hitem. Je zdravější než citron a chutná jako jablečný koláč.

by Šéfkuchař

Toto sladké ovoce roste v České republice a některé odrůdy se mohou sklízet již v lednu. Fanoušci říkají, že chutná jako jablečný koláč, ale navzdory mnoha cenným vlastnostem se na něj zapomnělo. Řeč je o muškátu, který má pozitivní vliv na imunitu, paměť a koncentraci. Někteří tvrdí, že je zdravější než citron.

Meduňka obecná pochází z Malé Asie, kde je ceněna už tisíce let. Postupem času se rozšířil i na starý kontinent. Ve středověku byl skutečným hitem a jeho sladké jedlé plody se po staletí používaly k výrobě šťáv a zavařenin.

Ještě v Čechách je naše babičky s oblibou konzumovaly, ale dnes se medovník netěší velké oblibě, i když v zimě je jeho sezóna. To je velká chyba, protože z hlediska zdravotních účinků předčí oblíbený citron.

Jak pěstovat medvědici na zahradě? Jedná se o trpělivou rostlinu

Pěstování medovníků v České republice není velký problém. Stačí jim zajistit místo chráněné před silnými větry a propustný, mírně vlhký substrát. Jedná se o odolnou rostlinu, která je odolná vůči chorobám a škůdcům.

Nezapomeňte však, že medovník obecný vyžaduje od svého majitele trpělivost. Obvykle plodí až 5-7 let po výsadbě, i když dvouleté odrůdy mohou dávat několik plodů ročně. Má však okrasný vzhled. Kvete na přelomu května a června nádhernými bílými květy.

Jaké jsou vlastnosti medovníku? V mnoha ohledech předčí citron.

Mušle mají vysoký obsah vitaminu C, jsou vydatné a mají vysoký obsah železa. Najdete v nich také vlákninu, vápník, draslík, fosfor a hořčík, dále vitamin B, který prospívá nervové soustavě a svalům, a četné flavonoidy (podle íránské studie z roku 2022).

Plody muškátů mají pozitivní vliv na imunitní systém. Protože v mnoha ohledech předčí citrony, lze je považovat za zdravější ovoce, ale jedlé jsou pouze zcela zralé. Sklízejí se po zimních mrazech – koncem listopadu, v prosinci a některé odrůdy i v lednu, proto se jim říká zimní pochoutka.

Po dozrání (měly by zůstat v chladu asi 4 týdny) začínají chutnat jako pečená jablka nebo sladký jablečný koláč. Jsou velmi chutná, zejména když se z nich připravují sladké džemy, čajové šťávy nebo likéry.

You may also like

Leave a Comment