Starší lidé by ji měli jíst několikrát týdně. Má spoustu vitamínů a stojí pár korun.

by Šéfkuchař

Tato zelenina nebyla nikdy příliš známá, přestože je bohatá na mnoho živin. Je to tak trochu salát, takže starší lidé by ji rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku. Řeč je o řeřichě, této nenápadné zelenině, která se vyskytuje po celém světě, v Polsku ji někdy najdeme i v mokřadech. Proč jíst řeřichu? Jaké mikroživiny v ní můžeme najít?

Řeřichový salát nejčastěji najdete ve velkých obchodech s potravinami nebo v prodejnách zeleniny. Má tvar zelených kulatých písmen a je skvělým doplňkem mj. do salátů. V některých diskontních prodejnách najdete také čerstvou řeřichu v květináčích. Semena k výsevu zase můžete zakoupit v zahradnictvích.

Proč jíst řeřichu?

Tuto zeleninu můžete najít také pod názvem řeřicha. Je to poměrně levná zelenina – zejména pokud se rozhodneme koupit semena nebo klíčky. Její chuť je poměrně výrazná a má lehce peprný nádech, což ji předurčuje k přípravě různých slaných pokrmů. Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) obsahuje jeden šálek řeřichy (34 g): 0,78 g bílkovin, 0,03 g tuku, 0,17 g vlákniny, vitamin A v dávce odpovídající 22 % denní potřeby, vitamin C v dávce odpovídající 24 % denní potřeby, vitamin K v dávce odpovídající 102 % denní potřeby a také hořčík a železo v dávce odpovídající 4 % denní potřeby.

Kromě toho řeřicha obsahuje také zinek, selen, fosfor, draslík a mnoho dalších vitaminů v menších dávkách. Jak uvádí portál healthline.com, konzumace 34 g řeřichy podporuje mnoho tělesných systémů. Mikroživiny obsažené v této zelenině podporují správnou funkci oběhového systému, včetně srážlivosti krve a zdraví kostí (také díky vitaminu K). Vitamin A a vitamin C jsou prospěšné pro oči a imunitu. Kromě toho pečují o zdraví pokožky a nervového systému. Mohou také snížit riziko mnoha onemocnění, včetně rakoviny, včetně: rakoviny tlustého střeva a kůže.

Podívejte se také: Tyto druhy ovoce jsou nejvíce kontaminované. Nestačí je opláchnout pod vodou.

Řeřichový salát a zdraví starších lidí

Tato zelenina je jistě užitečná ve stravě starších lidí. Kromě výše uvedených vlastností podporuje díky obsahu minerálních látek, včetně fosforu, hořčíku, selenu, železa a draslíku, také kardiovaskulární a svalový systém. Kromě toho může snižovat riziko anémie. Antioxidanty, které obsahuje, chrání tělo před volnými radikály, které mohou mimo jiné poškodit: imunitní systém.

Konzumace řeřichy má mnoho výhod, a to nejen pro starší lidi. Přidáním pouhého šálku těchto chutných listů do každodenního jídelníčku podpoříte také trávení a zrychlíte metabolismus. Navíc se jedná o velmi nízkokalorický doplněk, který obsahuje pouze 11 kcal na 100 g. Má močopudné účinky, urychluje vylučování toxinů z těla a také pomáhá regulovat krevní tlak.

Co všechno lze z řeřichy připravit? Jak tuto zeleninu využít v kuchyni?

Pokud chcete mít k této zdravé pochoutce stálý přístup, vyplatí se řeřichu zasadit do květináče a pěstovat ji podobně jako česnek. Nejsnáze ji využijete v různých salátech a skvěle bude chutnat v kombinaci se špenátem, rukolou nebo jehněčím salátem. Navíc z ní lze připravit lahodné smoothie. K jeho přípravě budete potřebovat: hrst řeřichy, půl banánu, půl avokáda, plátek ananasu, hrst petrželky a 4 lžíce citronové šťávy. Vše rozmixujte do homogenního stavu – takový chutný koktejl můžete pít každý den a ovoce v něm obsažené libovolně obměňovat.

Řeřichový salát lze jíst syrový nebo vařený. Kromě koktejlů a salátů ji lze použít také do zeleninových polévek a jako ozdobu masových a jiných pokrmů.

You may also like

Leave a Comment