Jednu polévkovou lžíci přidejte do hrnce s bramborami. Uvaří se rychleji a budou chutnější

by Šéfkuchař

Brambory jsou pro mnohé neodmyslitelnou součástí večeře: jednoduché, vydatné a nadčasové. Bohužel někdy jejich chuť zůstává hodně pozadu a samotný proces vaření se zdá být nekonečný. Proto se vyplatí přidat do hrnce s touto zeleninou jednu nenápadnou ingredienci, díky které budou sametové, krémové a hlavně rychle uvařené.

Určitě se vám už nejednou v hlavě objevila otázka: Co udělat, aby se brambory uvařily rychleji? Na pomoc přichází výrobek, který se používá hlavně na mazání na chleba. Řeč je samozřejmě o másle, které urychlí proces vaření a obohatí chuť této zeleniny.

  • Máslo na rychlejší uvaření brambor – proč to funguje?

Do hrnce s vařícími bramborami byste měli přidat trochu másla . Rozpuštěný tuk vytvoří na povrchu vody tenkou vrstvu. Podobný efekt bude mít i poklička – zabrání nadměrnému odpařování vody a udrží vyšší teplotu uvnitř nádoby. Proto se zelenina uvaří rychleji a neztratí svou pevnost a křehkost. To ale není vše …

Přidáním másla do hrnce obohatíme také chuť brambor. Budou krémovější a získají máslovou příchuť. Taková zelenina je ideální do bramborové kaše, salátů a nákypů.

Můžeme také experimentovat přidáním ochuceného másla s bylinkami nebo česnekem do vody – efekt překvapí všechny v domě. S množstvím tuku to však nepřehánějte, aby brambory zůstaly lehké a zdravé. Na 1 kg zeleniny přidejte jednu polévkovou lžíci tohoto výrobku.

Jak správně vařit brambory? Nejdůležitější pravidla

Pro vaření je nejlepší vybírat brambory se světlou slupkou. Jde o takové odrůdy, jako je Bintier nebo Red Scarlet. Před celým procesem je nutné zeleninu důkladně očistit a nakrájet na menší kousky – tak se uvaří rovnoměrně.

Brambory se nevkládají do studené vody, ale do vroucí vody. Díky tomuto způsobu si zachovají všechny užitečné látky. Připomeňme, že jsou bohaté na vitaminy: A, C, E, K, PP a skupinu B, a také na minerální látky, jako je fosfor, železo, vápník, draslík, hořčík a mangan.

Nezapomeňte také vodu osolit. Toto koření zvýrazní chuť zeleniny a udrží ji pevnou. Budou dokonale uvařené, pokud jejich struktura zůstane křehká, ale při krájení se nerozpadnou.

Brambory vařte na mírném ohni a během tohoto procesu sbírejte pěnu z vody. To vše proto, aby při podávání vypadaly esteticky.

You may also like

Leave a Comment