Tato rychlá večeře je bezmasá, ale uspokojí každého, kdo jí hodně. Pokrm z jednoho hrnce, jehož základem je rýže, rajčata a ryba, je sice libový, ale nesmírně chutný. Tento nákyp se dá poté snadno ohřát, takže se vyplatí připravit si ho více a mít ho po ruce na aktivní víkendy nebo do práce.
Zapékaný tuňák
Zapékané pokrmy, které se snadno a velmi rychle připravují, patří k našim oblíbeným pátečním večeřím. Často je motivací pro jejich přípravu vyčištění lednice. Není divu – tento druh večeře je ideální hostinou pro zbytky. V našem receptu se z této kategorie objevuje zejména rýže, protože jí někdy uvaříme příliš mnoho na polévku nebo druhý chod.
Rýži kombinujeme s rybou, kterou je vždy snadné mít po ruce, konkrétně s konzervovaným tuňákem. Nezapomeňte však, že nejlevnější výrobky tohoto typu mohou obsahovat nepříliš kvalitní rybí maso. Proto byste se měli snažit kupovat tuňáka nejvyšší kvality.
Zapečená rýže s rybou
K tomuto pokrmu se hodí jakýkoli žlutý sýr. Jako vždy je však v této roli nejlepší strouhaná mozzarella .
Ingredience
1 šálek rýže
3 vejce
1 plechovka tuňáka
120 ml 12% smetany
1 velká cibule
1 rajče
150 g strouhané mozzarelly
Sůl, pepř, olej
Rychlá páteční večeře
Uvařte rýži doměkka podle návodu na obalu a sceďte ji. Cibuli nakrájejte nadrobno. Smažte ji na mírném ohni, dokud nezprůhlední.
Snižte teplotu na minimum a do pánve přidejte okapaného tuňáka z plechovky. Vše osolte a opepřete. Smažte 1-2 minuty a nechte vychladnout.
Smíchejte rýži s obsahem pánve a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Vymažte žáruvzdornou nádobu olejem a vložte do ní pekáček. Nakrájejte rajčata a položte je nahoru.
Kastrol posypte nastrouhanou mozzarellou. Vejce rozbijte do mísy, rozšlehejte je a spojte se smetanou, aby vznikla homogenní omáčka. Nalijte ji na nákyp. Vložte na 15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.