Ovoce, jehož název by mohl být zajímavou křížovkou. Cherimoya, protože právě o ní je řeč, je málo známé ovoce, které stojí za bližší prozkoumání. Má jedinečnou chuť a řadu zdraví prospěšných látek. Pokud ho uvidíte v obchodě, určitě si ho přidejte do košíku. Co ještě stojí za to vědět o tomto exotickém ovoci, kterému se také říká kustovnice?
Cherimoya neboli čerimoja je ovoce, o kterém málokdo slyšel. Pokud ho uvidíte na pultu obchodu nebo na místním bazaru, pak máte štěstí a měli byste ho využít. Toto exotické ovoce obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů, které poskytují výjimečnou podporu organismu . Působí mnoha způsoby, proto stojí za to zjistit si o něm něco více.
Cherimoya je tropické ovoce, o kterém stojí za to vědět.
Cherimoya je exotické peruánské ovoce, které připomíná srdce. Vyskytuje se převážně v intratropickém pásmu, v Jižní Americe, konkrétně v Peru. Za zmínku však stojí, že se toto ovoce dostalo i do dalších zemí a pěstuje se také v Portugalsku a na Madeiře. Za největšího producenta je považovánoŠpanělsko a právě z této země se toto ovoce nejčastěji dostává do České republiky.
Jeho vzhled je poměrně charakteristický a samozřejmě exotický. Tvarem připomíná srdce a velikostí se blíží středně velkému jablku. Zelenkavá slupka je někdy hladká, ale častěji má výstupky připomínající dračí šupiny. Na řezu má cherimoya bílou dužinu s konzistencí připomínající pudink. Kromě toho jsou v ní usazena černá semena, která jsou spolu se slupkou nejedlá.
Cherimoya je také často označována jako rajské ovoce. A to díky lákavé vůni, kterou ucítíte ihned po rozkrojení. Ta vás rozhodně vybídne k jejímu ochutnání, a i zde budete příjemně překvapeni, protože jemná dužina má zajímavou a lehce nasládlou chuť. Zajímavé je, že v případě tohoto ovoce se mohou chuťové vjemy každého člověka trochu lišit. Někomu připomíná jahody, jinému šlehačku nebo směs hrušky a banánu.
Jaké vlastnosti má cherimoya? Chutné ovoce s cennými složkami
Chuť však není jedinou předností tohoto exotického ovoce. Cherimoya má jedinečné vlastnosti, a to díky svému bohatství živin. Jedná se o ovoce bohaté na řadu vitaminů, včetně vitaminů C, E a vitaminů skupiny B. Je také skutečnou pokladnicí minerálních látek, jako je hořčík, mangan, měď a fosfor. Cherimoya obsahuje také bílkoviny, tuky a velké množství vlákniny. Mezi účinné látky obsažené v tomto ovoci patří flavonoidy, fenolové sloučeniny a fytosteroly.
Díky tomuto bohatému složení může cherimoya podpořit organismus na mnoha úrovních. Mimo jiné díky přítomnosti antioxidantů bojuje proti přítomnosti volných radikálů v těle, které mohou být zodpovědné za vznik oxidačního stresu. Kromě toho toto ovoce zlepšuje trávicí systém, včetně prevence zácpy.
Konzumace tohoto exotického ovoce také poskytuje pocit sytosti na dlouhou dobu, proto se doporučuje při hubnutí. Díky vysokému obsahu draslíku má také pozitivní vliv na oběhový systém. Nemělo by se zapomínat ani na antibakteriální účinek.
Cherimoya – jak jíst toto nebeské ovoce?
Je užitečné vědět, že plody cherimoya se rychle kazí, proto se vyplatí věnovat pozornost jejich stavu. Nejlepší je jíst je syrové, ale můžeteje také tepelně upravit. Pro odhalení hloubky chuti by měly být plody cherimoya vychlazené.
Před konzumací nezapomeňte oloupat slupku a černá semena, která jsou nepoživatelná, protože obsahují mnoho toxinů. Jejich vydlabání naštěstí nezpůsobuje vážné problémy, protože dužina cherimoya má konzistenci pudinku.