Když si o českých malinách a čerstvých jahodách můžete nechat jen zdát, měli byste zvolit ex
otické ovoce. Stále častěji v obchodech najdete nejen ananasy a manga, ale i další, neobvyklé druhy. Mezi nimi je i jedinečné jablko, které má do šedého jablka daleko.
Hvězdicové jablko, známé také jako caimito nebo mléčné ovoce, roste hlavně ve Střední a Jižní Americe a lahodí chuti Karibiku. Za své jméno vděčí charakteristickému hvězdicovitému tvaru, který se odhalí při rozkrojení. V Polsku se teprve nesměle začíná objevovat. Pokud máte možnost mléčné ovoce ochutnat, udělejte to bez váhání.
Co je to hvězdicové jablko?
Na první pohled vypadá trochu jako kombinace švestky a mučenky. Nejčastěji má tmavě fialovou barvu, i když existují i zelené odrůdy. Plody jsou velmi sladké, lehce krémové, s želatinovou konzistencí. Někteří přirovnávají chuť k jablečnému pyré s tóny tropického ovoce a hroznů.
Zajímavé je, že hvězdicové jablko se pěstuje nejen kvůli plodům, ale také kvůli vzhledu rostliny. Má krásné velké listy, které plní okrasnou funkci. Strom je stálezelený a v zimě neshazuje listy. Zralá hvězdicová jablka by měla vypadat plná a mít mírně zvrásněnou slupku. Obvykle mají tmavě fialovou barvu, existují však i bílé a zelené odrůdy.
Mléčné ovoce by se nemělo jíst se slupkou. Je plná latexu, který může dráždit hrdlo a jícen. Abyste se vyhnuli zbytkům latexu, doporučuje se pochoutku po oloupání zchladit. Díky chladu je latex méně lepkavý a snáze se odstraňuje.
Vitamínová bomba v malém ovoci
Hvězdicové jablko je atraktivní nejen pro svůj neobvyklý vzhled, ale také pro své výživové vlastnosti. Obsahuje určité množství vitaminu C a některé antioxidanty, ale to, co ho odlišuje, je vysoký obsah vápníku . Snědením 100 gramů mléčného ovoce si zajistíme celých 10 procent denní potřeby tohoto prvku. Má také vysoký obsah fosforu. Díky tomu udržuje zdraví kostí a zubů. Vláknina obsažená v hvězdičkovém jablku reguluje činnost střev, zlepšuje trávení a pomáhá k delšímu pocitu sytosti. Pomáhá také udržovat normální hladinu cukru v krvi.
Mléčné ovoce obsahuje také vitaminy skupiny B, které jsou zodpovědné za mnoho důležitých procesů v těle, jako je produkce energie, fungování nervového systému a tvorba červených krvinek.
Hvězdicové jablko lze jíst syrové nebo přidávat do ovocných salátů, koktejlů či smoothies. V některých zemích se používá také k výrobě šťáv a džemů. Díky svému originálnímu vzhledu se často používá k dekoraci různých pokrmů a nápojů.