Nepostradatelná věc v kuchyni. Zlepšuje trávení, podporuje imunitu a obsahuje velké množství vitaminu C.

by Šéfkuchař

V naší kuchyni obvykle dominuje černý pepř. Nejenže okoření pokrmy, ale má také mnoho cenných zdravotních vlastností. Zelený pepř používáme mnohem méně často, obvykle jen jako přísadu do salámu nebo sýra s plísní. Z následujícího článku se dozvíte, proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku a jaké výhody má zelený pepř v kuchyni.

Zelený pepř je vhodný zejména pro lidi, kteří ocení výraznou, ale zároveň jemnou chuť. K jakým pokrmům se nejlépe hodí a jaké je jeho využití v kuchyni? Napovíme vám.

Jak se zelený pepř liší od černého pepře?

Zelený pepř pochází ze stejné rostliny, sklízejí se zelená, nezralá semena, která se pak suší při nízké teplotě nebo nakládají do slaného nálevu. Pepř se pěstuje v tropických částech světa s vysokými teplotami, včetně jižní Asie, jako je Indie a Japonsko. Zelený pepř má díky nižšímu obsahu piperinu mnohem jemnější chuť než černý a bílý pepř. Je také méně pikantní, ale působí osvěžujícím až lehce ovocným dojmem.

Vlastnosti zelené papriky

Zelená paprika je vynikajícím zdrojem antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům a chrání organismus před oxidačním stresem. Mají také protistárnoucí, protizánětlivé a protirakovinné účinky a snižují riziko civilizačních chorob, jako je cukrovka a kardiovaskulární onemocnění . Zelená zrnka pepře jsou také prospěšná pro trávení, podporují tvorbu žaludečních šťáv a pomáhají při žaludečních potížích, nadýmání a plynatosti. Je třeba dodat, že zelený pepř nedráždí trávicí systém tolik jako pepř černý. Kromě toho se předpokládá, že přispívá k hubnutí.

Obsahuje komplex vitaminů a minerálů, včetně vitaminů skupiny B, které mají klíčový vliv na nervový, oběhový a imunitní systém, a vitaminu K, který je zodpovědný za správnou srážlivost krve a zdraví kostí. Je také bohatý na hořčík, který podporuje kardiovaskulární, svalový a nervový systém, jód, který má pozitivní vliv na endokrinní systém, mangan, vápník a fosfor, které posilují kosti, a zinek, který podporuje imunitu. Překvapivým faktem může být přítomnost vitaminu C v zelené paprice – čajová lžička pepřových zrnek pokryje 80 % potřeby tohoto vitaminu v těle. Má antioxidační vlastnosti a podporuje imunitu, podílí se také na syntéze kolagenu a je nezbytný pro správné vstřebávání železa.

Zelený pepř – použití v kuchyni

Jemná chuť zelené papriky znamená, že se do pokrmů nejčastěji přidává celá, často předem namočená. V některých pokrmech se objevuje v mírně rozdrcené formě. Na rozdíl od černého a bílého pepře, které byly velmi často mleté. Pokud nemáte rádi pálivá jídla, můžete místo černého pepře použít zelený pepř. Hodí se k masovým, rybím a zeleninovým pokrmům. Je ideální do omáček a polévek. Ochotně se používá v thajské kuchyni, takže se vyplatí přidat ho například do domácího pad thai.

Kuře na zeleném pepři

Na přípravu kuřete v omáčce ze zeleného pepře budete potřebovat: 2 kuřecí prsa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku tymiánu, 1 stroužek česneku, sůl a mletý pepř, ½ šálku vývaru, 2 lžíce smetany, 2 lžičky zeleného pepře, sůl podle chuti.

Kuřecí prsa rozkrojte na polovinu, posypte solí a tymiánem, přidejte prolisovaný česnek a opečte na olivovém oleji z obou stran. Když jsou zlatohnědá, přidáme vývar. Smetanu temperujeme a přidáme do směsi, přidáme hrášek se zeleným pepřem a špetku soli. Snižte teplotu a vše několik minut poduste. Podávejte s bramborami, rýží nebo krupicí a oblíbeným salátem.

You may also like

Leave a Comment