Kaki, nazývané také persimmon, je ovoce, které se v České republice jí jen zřídka, ale můžete ho koupit v mnoha slušných supermarketech. Má mnoho zdraví prospěšných účinků a především je obzvláště dobré pro činnost srdce.
- Kaki, známé také jako persimmon, je asijské ovoce z čeledi diospir bohaté na vitaminy A, C, železo, draslík, vlákninu a polyfenoly, které podporují zdraví srdce, očí a metabolismu.
- Konzumace kaki pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, stabilizuje hladinu cukru v krvi, snižuje triglyceridy a podporuje trávení, takže je toto ovoce ideální pro lidi, kteří se snaží zhubnout.
- Ovoce kaki je chutné a všestranné: lze ho jíst syrové, v salátech, koktejlech, pečené nebo jako džem, což z něj činí skvělou zdravou svačinu.
- Obliba kaki v Evropě včetně České republiky roste, i když nízké povědomí o jejich výživové hodnotě omezuje jejich konzumaci.
- Proč jíst kaki? Jaký druh ovoce je persimmon?
Kaki je plod stromů z čeledi Diospyros, nejčastěji rostliny Diospyros kaki, která se pěstuje právě pro své plody. Kaki se častěji nazývá persimmon a většina Čechů pravděpodobně zná tuto pochoutku pod tímto názvem. Persimonu se také říká “ božské ovoce “. Proč? Samozřejmě kvůli úžasným zdravotním účinkům této čínské pochoutky. Většina ovoce, které se na světě konzumuje, pochází z východní Asie. Může se více než miliarda Číňanů mýlit?
Jaké užitečné vlastnosti má persimon? „Božské ovoce“ je nesmírně užitečné a chrání tělo před mnoha nemocemi. Reguluje organismus a bude užitečný zejména pro lidi se srdečními problémy, zejména špatným cholesterolem, který ucpává věnčité cévy. Podívejte se na informace o kaki ovoci. Kde je mohu koupit?
Kaki ovoce, tj. persimon. Výživové vlastnosti a zdraví prospěšné látky
Persimmon je asijské ovoce pěstované především v Číně, ale také v Jižní Koreji a Japonsku. Získává si oblibu i v Evropě, například v Itálii, a také v Jižní Americe. V dobrých supermarketech a hypermarketech je k dostání i vČeskérepublice, ale Češi se tomuto ovoci vyhýbají. Proč? Kvůli nízkému povědomí o zdravotních hodnotách.
Persimony jsou považovány za jedno z nejzdravějších druhů ovoce na světě. Obsahuje železo, draslík, fosfor, mangan a vitaminy A a C. Za pozornost stojí také betakaroten, lykopen, vláknina a polyfenoly. Shrneme-li to, živiny ovoce kaki jsou:
- železo
- draslík
- mangan
- fosfor
- vitamín A
- vitamín B
- beta-karoten
- lykopen
- vláknina
- polyfenoly
Persimony na hubnutí. Kaki ovoce pomáhá srdci
Persimony jsou také skvělou volbou pro lidi, kteří se snaží zhubnout, protože jsou zdrojem vlákniny a urychlují metabolismus. Vláknina zlepšuje střevní peristaltiku a podporuje správnou funkci trávicího systému. Zařazení této složky do jídelníčku pomůže regulovat pohyb střev. Zácpa je nezdravá a může vést k dalšímu zhoršení stavu.
Je důležité si uvědomit, že persimmon snižuje hladinu cholesterolu v těle. Snižuje triglyceridy a peroxidy lipidů, které jsou zdraví škodlivé a mohou vést k dalším srdečním problémům . Pravidelná konzumace ovoce kaki snižuje krevní tlak a betakaroten pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Tím se snižuje riziko vzniku cukrovky.
Persimony se vyplatí zařadit do svého jídelníčku, protože jsou chutným a sladkým ovocem, ale s nádechem kyselosti. Slupka zralého persimonu je oranžová, tenká a lesklá a plod je měkký a připomíná švestku. Je to skvělý nápad na zdravou svačinu.
Recepty na persimony, tedy plody kaki
Jak konkrétně používáte persimony ve svém jídelníčku? Zde je pět rychlých receptů na využití kaki:
- Kaki salát: nakrájejte čerstvé kaki a smíchejte s rukolou, kozím sýrem, vlašskými ořechy a balzamikovou zálivkou na osvěžující salát.
- Kaki smoothie: rozmixujte zralé kaki s jogurtem, banánem a trochou pomerančové šťávy a připravte si krémové a výživné smoothie.
- Toasty s kaki: celozrnný toast posypte ricottou, nakrájeným kaki, medem a špetkou skořice a připravte si lahodnou snídani.
- Zapečené kaki: rozkrojte kaki na polovinu, posypte hnědým cukrem a skořicí a pečte při 175 °C (350 °C) 20 minut doměkka.
- Džem z kaki: nakrájené kaki povařte s cukrem a citronovou šťávou do zhoustnutí, poté dejte do sklenice a vytvořte sladkou pastu.
Kaki je skutečně všestranné ovoce a mělo by se jíst i dnes.