Toto „božské ovoce“ zachraňuje srdce. Češi ho zatím neznají, ale můžete si ho snadno koupit.

by Šéfkuchař

Kaki, nazývané také persimmon, je ovoce, které se v České republice jí jen zřídka, ale můžete ho koupit v mnoha slušných supermarketech. Má mnoho zdraví prospěšných účinků a především je obzvláště dobré pro činnost srdce.

  • Kaki, známé také jako persimmon, je asijské ovoce z čeledi diospir bohaté na vitaminy A, C, železo, draslík, vlákninu a polyfenoly, které podporují zdraví srdce, očí a metabolismu.
  • Konzumace kaki pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, stabilizuje hladinu cukru v krvi, snižuje triglyceridy a podporuje trávení, takže je toto ovoce ideální pro lidi, kteří se snaží zhubnout.
  • Ovoce kaki je chutné a všestranné: lze ho jíst syrové, v salátech, koktejlech, pečené nebo jako džem, což z něj činí skvělou zdravou svačinu.
  • Obliba kaki v Evropě včetně České republiky roste, i když nízké povědomí o jejich výživové hodnotě omezuje jejich konzumaci.
  • Proč jíst kaki? Jaký druh ovoce je persimmon?

Kaki je plod stromů z čeledi Diospyros, nejčastěji rostliny Diospyros kaki, která se pěstuje právě pro své plody. Kaki se častěji nazývá persimmon a většina Čechů pravděpodobně zná tuto pochoutku pod tímto názvem. Persimonu se také říká božské ovoce “. Proč? Samozřejmě kvůli úžasným zdravotním účinkům této čínské pochoutky. Většina ovoce, které se na světě konzumuje, pochází z východní Asie. Může se více než miliarda Číňanů mýlit?

Jaké užitečné vlastnosti má persimon? „Božské ovoce“ je nesmírně užitečné a chrání tělo před mnoha nemocemi. Reguluje organismus a bude užitečný zejména pro lidi se srdečními problémy, zejména špatným cholesterolem, který ucpává věnčité cévy. Podívejte se na informace o kaki ovoci. Kde je mohu koupit?

Kaki ovoce, tj. persimon. Výživové vlastnosti a zdraví prospěšné látky

Persimmon je asijské ovoce pěstované především v Číně, ale také v Jižní Koreji a Japonsku. Získává si oblibu i v Evropě, například v Itálii, a také v Jižní Americe. V dobrých supermarketech a hypermarketech je k dostání i vČeskérepublice, ale Češi se tomuto ovoci vyhýbají. Proč? Kvůli nízkému povědomí o zdravotních hodnotách.

Persimony jsou považovány za jedno z nejzdravějších druhů ovoce na světě. Obsahuje železo, draslík, fosfor, mangan a vitaminy A a C. Za pozornost stojí také betakaroten, lykopen, vláknina a polyfenoly. Shrneme-li to, živiny ovoce kaki jsou:

  • železo
  • draslík
  • mangan
  • fosfor
  • vitamín A
  • vitamín B
  • beta-karoten
  • lykopen
  • vláknina
  • polyfenoly

Persimony na hubnutí. Kaki ovoce pomáhá srdci

Persimony jsou také skvělou volbou pro lidi, kteří se snaží zhubnout, protože jsou zdrojem vlákniny a urychlují metabolismus. Vláknina zlepšuje střevní peristaltiku a podporuje správnou funkci trávicího systému. Zařazení této složky do jídelníčku pomůže regulovat pohyb střev. Zácpa je nezdravá a může vést k dalšímu zhoršení stavu.

Je důležité si uvědomit, že persimmon snižuje hladinu cholesterolu v těle. Snižuje triglyceridy a peroxidy lipidů, které jsou zdraví škodlivé a mohou vést k dalším srdečním problémům . Pravidelná konzumace ovoce kaki snižuje krevní tlak a betakaroten pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Tím se snižuje riziko vzniku cukrovky.

Persimony se vyplatí zařadit do svého jídelníčku, protože jsou chutným a sladkým ovocem, ale s nádechem kyselosti. Slupka zralého persimonu je oranžová, tenká a lesklá a plod je měkký a připomíná švestku. Je to skvělý nápad na zdravou svačinu.Toto „božské ovoce“ zachraňuje srdce. Češi ho zatím neznají, ale můžete si ho snadno koupit.

Recepty na persimony, tedy plody kaki

Jak konkrétně používáte persimony ve svém jídelníčku? Zde je pět rychlých receptů na využití kaki:

  • Kaki salát: nakrájejte čerstvé kaki a smíchejte s rukolou, kozím sýrem, vlašskými ořechy a balzamikovou zálivkou na osvěžující salát.
  • Kaki smoothie: rozmixujte zralé kaki s jogurtem, banánem a trochou pomerančové šťávy a připravte si krémové a výživné smoothie.
  • Toasty s kaki: celozrnný toast posypte ricottou, nakrájeným kaki, medem a špetkou skořice a připravte si lahodnou snídani.
  • Zapečené kaki: rozkrojte kaki na polovinu, posypte hnědým cukrem a skořicí a pečte při 175 °C (350 °C) 20 minut doměkka.
  • Džem z kaki: nakrájené kaki povařte s cukrem a citronovou šťávou do zhoustnutí, poté dejte do sklenice a vytvořte sladkou pastu.

Kaki je skutečně všestranné ovoce a mělo by se jíst i dnes.

You may also like

Leave a Comment