Lepší než zelený čaj, voní po ovesných sušenkách. Pomáhá hubnout a vyplavovat vodu z těla.

by Šéfkuchař

Soba Cha – možná tento čaj ještě nepijete, a to je chyba. Nálev ze semen tatarské pohanky má příjemnou chuť a mnoho užitečných vlastností. Můžete ho pít kdykoli během dne, je tak zdravý, že se doporučuje i těhotným ženám.

Soba Cha je název čaje připravovaného ze semen pohanky tatarské, který používají především obyvatelé Japonska. Má lehce oříškovou a čokoládovou chuť a mnoho lidí říká, že voní jako ovesné sušenky s nádechem vanilky. Především je však velmi zdravá. Zjistěte, proč byste měli tento nálev pít.

Co je soba cha?

Soba Cha, známý také jako pohankový čaj, se vyrábí z pražených semen rostliny pohanky tatarské, která se pěstuje především ve východní Asii. Zajímavé je, že na mnoha místech Evropy je tato rostlina považována za plevel, kterého je třeba se zbavit. Obyvatelé Číny, Japonska, Tchaj-wanu a Mongolska jsou však zcela jiného názoru – rozhodně oceňují užitečné vlastnosti pohanky tatarské a chuť čaje z ní připraveného.

Obyvatelé asijských zemí pijí soba cha v různou denní dobu. Je ideální do sladkých dezertů a její semínka jsou dobrým doplňkem müsli, jogurtu nebo dokonce zmrzliny.

Jaké jsou vlastnosti pohankového čaje?

Vyplatí se pít pohankový čaj? Kdo zná zdraví prospěšné vlastnosti pohanky tatarské, nepochybuje o nich. Tato semínka jsou někdy považována za superpotravinu – a ne bezdůvodně.

Konzumace soba cha má příznivý vliv na trávicí systém – zmírňuje bolesti břicha, zabraňuje vzniku zažívacích vředů a zánětů sliznice, zlepšuje proces trávení. Má vysoký obsah vlákniny, která reguluje pocit hladu a sytosti, urychluje oxidaci lipidů a podporuje vylučování vody z těla.

Soba Cha užívejte také tehdy, když chcete podpořit svůj oběhový systém. Semena pohanky tatarské pomáhají snižovat riziko vzniku krevních sraženin a ucpávání cév. Pomáhají také při udržování normální hladiny cholesterolu.

Čaj z pohankových semen tatarky má také skvělý vliv na imunitní systém. Posiluje organismus, zvyšuje imunitu, má protizánětlivé a antibakteriální účinky a pomáhá léčit mnoho bakteriálních a virových onemocnění. Je silným antioxidantem.

Podporuje také hubnutí, má uklidňující a relaxační vlastnosti a pomáhá při spánku. Je prokázán i pozitivní vliv soba cha na pohodu: pomáhá léčit deprese, neurózy a chronický stres. Pohanka obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek, mj: vitamíny skupiny B, vitamin A, selen, hořčík a železo. Důležité je, že Soba Cha neobsahuje kofein, takže se doporučuje i dětem a těhotným ženám.

Mezi možné kontraindikace užívání pohankového čaje patří: vysoký stupeň srážlivosti krve, zhoršení příznaků onemocnění trávicího systému nebo individuální nesnášenlivost.

Jak se soba cha vaří?

Chcete vědět, jak se vaří soba cha? Budete potřebovat:

  • 2,5 g pohankových čajových semínek,
  • plátek citronu,
  • lžíci medu.

Všechny ingredience vložte do šálku a zalijte vroucí vodou. Optimální doba louhování je 3-5 minut, ale měli byste ji upravit podle svých preferencí.

You may also like

Leave a Comment