Česnek je jednou z těch druhů zeleniny, které v naší kuchyni zaujímají čestné místo. Nejenže obvykle pozitivně ovlivňuje chuť pokrmů, ale – díky sloučeninám síry – je také klasifikován jako přírodní antibiotikum. Kromě syrové verze se můžete setkat také s černým česnekem. Ten je rovněž ideální pro kulinářské dochucení, ale má co nabídnout i našemu zdraví. Proč byste měli černému česneku věnovat pozornost? Jak ho používat? Pojďme se na to podívat.
Černý česnek: nic nového
Mnohé lidi možná výskyt černého česneku překvapí, ale v daleké Asii, tedy v Japonsku nebo Jižní Koreji, ho znají už dlouho. Je třeba také zdůraznit jednu věc: nejedná se o variaci této aromatické zeleniny, ale jednoduše jsou jeho stroužky podrobeny specifické fermentaci. V důsledku toho česnek zhnědne nebo dokonce zčerná. Ukazuje se, že díky tomuto procesu se mění nejen jeho barva, ale i chuť. Místo toho, aby byl poměrně ostrý a ne zrovna žádoucí, stává se sladším, s jemným nádechem připomínajícím lékořici. Černý česnek můžeme bez obav konzumovat, protože neovlivňuje vůni naší pokožky ani dech, ale je třeba zdůraznit jednu věc: je mnohem zdravější nežčesnek, který známe z obchodů nebo zahrádek.
Kvašené potraviny jsou jako zlato
Není žádným tajemstvím, že kvašená zelenina je zdravá. Nakládané okurky a zelí nás kdysi zachraňovaly, když byl přístup k čerstvým produktům obtížný. Černý česnek není výjimkou. Stejně jako u jeho nezpracovaného protějšku jsou účinnými látkami, které mají zdraví prospěšný účinek, deriváty síry. Jak víme, tento prvek má baktericidní účinky, proto je klasifikován jako přírodní antibiotikum, což může být neocenitelné, když nás trápí infekce. V černém česneku však není cenná jen síra, protože tato zelenina jí obsahuje mnohem více. Jak se ukázalo, obsahuje až 18 aminokyselin, které mají zásadní význam pro dobré zdraví.
Proč jíst černý česnek?
Nyní, když víme, že černý česnek je užitečný, stojí za to dozvědět se o prospěšnosti této pochoutky. Kromě antibakteriálního účinku má zelenina v této podobě vynikající vliv na oběhový systém. Nejenže zlepšuje činnost srdce, ale také utěsňuje cévy, což vede k normalizaci krevního tlaku. Černý česnek navíc dokáže snižovat hladinu cholesterolu, což pomáhá minimalizovat riziko aterosklerózy a také infarktu nebo mrtvice.
Černý česnek je také bohatý na antioxidanty, které jsou užitečné při prevenci civilizačních chorob. Pomáhají také v boji proti volným radikálům, které jsou zodpovědné za předčasné stárnutí tělesných buněk. Kromě toho černý česnek a antioxidanty pomáhají zbavovat se toxinů, což přináší úlevu ledvinám a játrům. Konzumace černého česneku také upravuje trávicí systém, zlepšuje zažívací procesy a snižuje výskyt zánětů.
Jak jíst černý česnek? Možnosti jsou neomezené
Pokud se nám podaří černý česnek někde koupit, nemusíme dlouho přemýšlet, jak ho použít. Pro kulinářské účely jej lze použít stejně jako jeho syrový protějšek. Výhodou černého česneku je, že má příjemnější chuť a není tak ostrý, takže ho lze přidávat do polévek, omáček, sendvičových pomazánek, salátů a dalších.
S černým česnekem je také třeba zacházet opatrně . Stejně jako mnoho jiných potravin může zhoršovat potravinové alergie, ale také ovlivňovat srážlivost krve. Užívání černého česneku bychom měli konzultovat s lékařem, pokud trpíme chronickými chorobami. Kvašená zelenina se může vzájemně ovlivňovat s léky: posilovat nebo oslabovat jejich účinky.