Vědci z Velké Británie a Indie pojmenovali obilovinu, která obsahuje velké množství užitečných látek. A předčí i oblíbenou pohankovou kaši. Při pravidelné konzumaci tato obilovina pomáhá střevům, podporuje hubnutí, zlepšuje činnost srdce a nervového systému a také zvyšuje citlivost na inzulín. O tom informuje
Podle vědců z Velké Británie a Indie mezi všemi obilovinami vyniká proso – jinými slovy jáhly. Jak vědci poznamenali v článku pro časopis Frontiers in Nutrition, je užitečné zejména pro diabetiky, ale všichni ostatní by ho měli do svého jídelníčku zařadit.
Jde o to, že proso obsahuje celou řadu živin. Malá porce obsahuje 6 g bílkovin, 2 g vlákniny, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, železo, hořčík, vápník a fosfor.
Odborníci doporučují proso střídat s jinými obilovinami. Výrobek je vhodný jak k snídani, tak k večeři. Ráno je lepší vařit kaši na mléce a večer na vodě, aby se snížil její kalorický obsah.
V jakých případech se proso nesmí? To určí lékař, ale prosnou kaši je lepší jíst méně často v případech onemocnění štítné žlázy, gastritidy, žaludečních vředů a vzácných individuálních nesnášenlivostí.