Připravte si stránky kimči místo tradičního kysaného zelí. Vaše střeva vám poděkují

by Šéfkuchař

Nakládané okurky jsou skutečnou pokladnicí vitamínů a minerálů. Na naše střeva působí jako uklidňující náplast. Měli byste si je vybírat nejen v podobě tradičních okurek nebo sudového zelí. Tento korejský recept osloví všechny milovníky chutných novinek.

Ačkoli česká kuchyně je jednoznačně nakládaná , fermentované pokrmy najdeme i v jiných zemích. Nakládat můžete mnoho druhů ovoce a zeleniny, jediným omezením je vaše fantazie. V korejských domácnostech je nejoblíbenějším pokrmem kimči. Možná budete v pokušení říci, že je to obdoba našeho dálněvýchodního kysaného zelí, ale seznam ingrediencí je delší. Přesto stojí za to ho alespoň jednou zkusit uvařit – nejen Korejci mají kimči z nějakého důvodu rádi.

Co je kimči?

Kimči je tradiční korejské jídlo, které je nedílnou součástí místní kuchyně. Najdete je téměř v každé domácnosti, někdy v opravdu šíleném množství. Podávají se s rýží, dávají se do sendvičů nebo se považují za salát k večeři.

Název kimči pochází od směsi nakládané zeleniny, která se obvykle vyrábí z čínského zelí. Existuje také mnoho variant s jinou zeleninou, jako jsou ředkvičky, okurky a zelená cibule, ale nejoblíbenější je pekingské.

Jedna z nejzdravějších svačin

Stejně jako nakládaná zelenina se kimči vyrábí procesem mléčného kvašení, které mu dodává charakteristickou lehce nakyslou chuť a křupavou strukturu. Jako nakládaná zelenina je také jedinečným produktem, který podporuje naše střeva. Probiotika, tj. živé bakteriální kultury obsažené v kimči, pomáhají udržovat rovnováhu mikrobiomu, což vede ke zlepšení trávení, posílení imunitního systému a celkovému zlepšení zdravotního stavu. Vláknina obsažená v kimči napomáhá pocitu nasycení, takže je dobrým spojencem ve vašem jídelníčku.

Kimči má také vysoký obsah vitaminů A, C, B1, B2 a železa. Díky tomu je prospěšné nejen pro střeva, ale také pro zrak, pokožku, vlasy a nehty, regulaci hladiny cukru v krvi a celkovou tělesnou kondici.

Recept na domácí kimčiPřipravte si stránky kimči místo tradičního kysaného zelí. Vaše střeva vám poděkují

Základem kimči je pasta gochugaru, kterou lze koupit v prodejnách asijských potravin, během tematických týdnů v supermarketech nebo jednoduše objednat online.

Složení:

  • svazek čínského zelí,
  • 2 mrkve,
  • plátek zázvoru,
  • půl šálku stroužků česneku,
  • 2 stonky česneku,
  • bílá část pórku,
  • cibule,
  • ⅔ šálku soli,
  • 2-4 polévkové lžíce pasty gochugaru (podle toho, jakou máte rádi ostrost),
  • 2 lžíce rýžové mouky,
  • 1 lžíce cukru,
  • 4-6 lžic rybí omáčky.

Způsob vaření:

  1. Postup: Zelí oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Posypeme solí a necháme hodinu a půl odležet, aby změklo.
  2. Po uplynutí této doby ho důkladně opláchneme a osušíme.
  3. Vodu svaříme s rýžovou moukou a připravíme kaši. Vychladíme.
  4. Poté přidáme nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek, gochugaru, cukr a rybí omáčku. Důkladně promíchejte.
  5. Nastrouhejte mrkev, nakrájejte pórek a nasekejte cibuli a pažitku. Přidejte do kimči pasty.
  6. Uvařené těstoviny smíchejte se zelím. V rukavicích důkladně obalte každý zelný list.
  7. Kimči přendejte do sterilizovaných sklenic nebo nádob. Uchovávejte při pokojové teplotě po dobu dvou dnů, poté přeneste do chladničky.

Čím déle bude zrát, tím intenzivnější bude jeho chuť – rozhodněte se, která vám nejvíce chutná. Dobrou chuť!

Leave a Comment